Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeský kraj pořídí pět nových souprav elektrických vlaků

Jihočeský kraj pořídí pět nových souprav elektrických vlaků. Nasadí je na trať mezi Českými Budějovicemi a hraničním přechodem do Rakouska Summerau a mezi Lipnem nad Vltavou a Rybníkem. Jihočeský kraj by tím pádem měl na všech tratích moderní soupravy. Novinářům to řekl na zasedání jihočeského zastupitelstva hejtman Martin Kuba (ODS).

„Pořízením nových vlaků budeme muset lehce navýšit částku, kterou za dopravní obslužnost platíme, ale do toho se také promítne inflace a dražší energie. Jsem však přesvědčen, že dohoda, kterou jsme (s Českými dráhami) udělali, je pro nás velmi dobrá," řekl hejtman.

Jihočeský kraj předpokládá, že náklady na dopravní obslužnost pro nový jízdní řád na sezonu 2023/2024 budou činit 580 milionů korun. Regionální vlakové spoje na jihu Čech najezdí po tu dobu více než 2,9 milionu kilometrů.

„Dostaneme k nám pět nových moderních souprav. Kdybychom tyto vlaky nepořídili my, tak většina ostatních krajů o ně velmi usilovala," uvedl Kuba. Dodal, že nové soupravy zároveň zvýší komfort pro cestující. Na trati České Budějovice - Summerau v současnosti jezdí soupravy, které nejsou vybaveny evropským vlakovým zabezpečovacím zařízením (ETCS).

Tento systém bude od roku 2026 povinný. Modernizace současných vlaků do podoby, aby splňovaly potřebné podmínky, by stála desítky milionů korun.

Jihočeský kraj ročně zaplatí za dopravní obslužnost více než 1,9 miliardy korun. Kromě železniční jde také o autobusovou dopravu.

Opoziční Piráti s návrhem nesouhlasí, uvedli v tiskové zprávě s tím, že zastupitelstvo schválilo uzavření smlouvy s Českými drahami na dopravní obslužnost na elektrické trakci přímou výzvou bez soutěže. 

Podle zastupitele Martina Kákony (Piráti) se jedná o nepřiměřenou výhodu pro České dráhy, které budou jezdit na lokálních tratích dalších deset let bez soutěže. 

„Na rychlíky se nasazují ojeté vozy a často se cestující setkají i s nedodržením řazení, nefunkčními zásuvkami na 230 V, a někdy i zcela chybí WiFi,“ vzkázal Kákona.

„Zatímco jízdné se stále zvyšuje, cestující nedostávají za své peníze adekvátní službu. V takovéto situaci je třeba pořádat transparentní soutěže a vyvíjet tlak na dopravce na kvalitní dopravní obslužnost za rozumnou cenu. Kraj by neměl podporovat zachování monopolu Českých drah. Bez transparentních výběrových řízení se těžko dočkáme zlepšení,“ dodali Piráti v tiskové zprávě. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, železnice, správa, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj pořídí pět nových souprav elektrických vlaků  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.