Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pranostika o svatém Martinovi na bílém koni se vyplnila. Šumavu zasypal sníh

Šumava se na svátek svatého Martina probudila do bílého rána. Nový poprašek sněhu hlásí například Horská Kvilda. Podle meteorologů by mělo na šumavských hřebenech napadnout za dnešek až deset centimetrů sněhu. V pondělí se opět výrazně oteplí.

Šumavu dnes ráno zasypalo několik centimetrů sněhového poprašku. Vyplnilo se tak lidové rčení o svatém Martinovi, který má podle pranostiky přijet na bílém koni a přinést s sebou první sníh. Podle meteorologů by mělo během dneška na hřebenech Šumavy a v polohách nad 600 metrů napadnout mezi pěti až deseti centimetry nového sněhu.

„Sněžení bude spíše občasné, ale bude se vyskytovat po většinu dne,“ informovali dnes meteorologové na sociální síti X. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHÚ), která sahají až do roku 1950, se sněhové vločky na svátek svatého Martina vyskytují na našem území relativně často. Za dobu měření evidují pouze 13 dní, kdy sníh tento den vůbec nenapadl, což platí například i pro loňský 11. listopad. Naopak největší sněhovou pokrývku zaznamenali meteorologové v roce 1952 na Lysé Hoře, kde tehdy napadlo 174 centimetrů.

V neděli se pak na Šumavě očekává převážně slunečné počasí s teplotami do tří stupňů celsia. Sníh by mohl vydržet až do pondělí, kdy se opět výrazně oteplí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Čtenář Drbny

Štítky Šumava, Martin na bílém koni, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Horská Kvilda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Pranostika o svatém Martinovi na bílém koni se vyplnila. Šumavu zasypal sníh  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.