Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Budvar vaří vánoční pivo, vyrábí naplno, proto se ke stávce nepřidal

Budějovický Budvar teď zažívá jeden z výrobních vrcholů roku, proto se k dnešní stávce nepřipojil. Zájemci si tam vzali symbolicky žluté pásky na ruku, natočí video. Jeden z největších protestů v kraji bude dnes ve strakonické firmě ČZ, řekla Pavlína Jirková z odborového svazu Kovo. Firma zastavila v poledne výrobu na deset minut. Největší dopravci se ke stávce nepřidali vůbec jako GW Jihotrans nebo jen symbolicky jako řidiči ČSAD Autobusy České Budějovice nebo budějovického dopravního podniku, vyplývá z informací ČTK.

„Nechceme, aby trpěl zaměstnavatel, je to namířené proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. Stávka nás zastihla v nejhorším čase. Teď vaříme vánoční pivo, expedujeme, je tam peak (vrchol). Máme (teď) nejvíc lidí na logistice, v distribuci piva, řidiče. Do toho se spousta odběratelů předzásobuje na nový rok. Kdybychom šli do stávky, tak přestáváme nakládat pivo. Kdybychom naložili autobus odborářů a jeli do Prahy, zase tady zastavujeme výrobu, což nechceme, protože nechceme poškodit zaměstnavatele a zákazníky," řekl dnes předseda odborů v Budvaru Jaroslav Berka.

Mezi zhruba 670 zaměstnanci Budvaru je asi 150 odborářů. Vzali si na ruce žluté pásky, mají placky, natočí video zdravici. Mzdy v národním podniku vzrostly mimořádně od 1. listopadu v průměru o šest procent. Znovu by měly stoupnout od 1. dubna, řekl Berka dnes ráno, kdy začal v ČR odborářský den protivládních protestů. V řadě firem, škol či úřadů se stávkuje. O jarním růstu mezd se bude ještě jednat, není domluvený, řekl dnes ČTK František Linduška z marketingu pivovaru.

Budvar teď expeduje kolem 1650 palet piva denně zákazníkům v Česku i v zahraničí. „Předvánoční špička opravdu odpovídá objemům z hlavní sezony," sdělila manažerka komunikace Budvaru Gabriela Kudrnáčová.

Jeden z největších protestů na jihu Čech bude ve strakonické ČZ. Zastaví výrobu na deset minut. Protest, na němž se odboráři dohodli s majiteli firmy, začne v poledne sirénou. „Poté bude následovat proslov na pět minut, kde vyjádříme nesouhlas s konsolidačním balíčkem, který se dotkne i zaměstnavatele z hlediska energií. Poté vystoupí představitelé vedení společnosti s prohlášením. Protest bude tak desetiminutový, kdy se zastaví činnosti, kde je to technologicky možné: slévárna hliníku, litiny, nástrojárna, divize Turbo, Auto a Řetězy," řekl odborář Zdeněk Blatský.

Některé firmy zajistily hlídání dětí pro zaměstnance. Patří k nim jaderná elektrárna Temelín. „Chápeme, že pro některé rodiče může být odpadlé vyučování komplikace. Proto jsme se rozhodli jim pomoci se zajištěním hlídání. Dvanáct dětí tak stráví den v našem infocentru, kde jim průvodkyně připraví zajímavý program jako hry, pohádku, virtuální prohlídku nebo setkání s našimi hasiči," sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták. Hlídání dětí zajišťuje ČEZ již několik let i o letních prázdninách, kdy mají zaměstnanci při odstávkách omezené možnosti čerpat dovolenou.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, stávka, vláda, hospodářství, pivo, Jihočeský, firmy, Budvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Proti vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické pašerácké nenasytné mafiánské chobotnici se musí spojit všichni Lidé, aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Mafie vyvádí stovky miliard, falešní studenti falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů, loutky, bílí koně, převlečení soudruzi soukmenovci kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů kteří si dnes rozdávají metály. Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, více píšu ve vláknech diskusí.

Pondělí, 27. listopadu 2023, 12:49Odpovědět

Budvar vaří vánoční pivo, vyrábí naplno, proto se ke stávce nepřidal  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.