Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Malotřídka v Borových Ladách se kvůli úpravám obává o svou existenci

Pokud úpravy financování škol navrhované vládou skutečně začnou platit, ohrozí to existenci a chod malotřídky a základní školy v Borových Ladách na Prachaticku. Řekla to její ředitelka Alena Braunová. Škola by přišla o některé zaměstnance a obec by musela hradit vyšší náklady spojené s provozem. Malotřídka v Borových Ladách se proto dnes připojila ke stávce.

Pokud nebudeme mít podmínky, neseženeme zaměstnance. Bez zaměstnanců nebudeme schopni zajistit provoz a skončíme. Ministerstvo školství sice proklamovalo, že nechce rušit malotřídky, ale ony se možná zruší samy, protože ten chod nezvládnou," řekla Braunová.

V šumavských Borových Ladách je v základní a mateřské škole pětičlenný učitelský sbor. Tři členové učí na základní škole a dva v mateřské.

Začala stávka škol. V Budějcích se zapojilo dvacet zařízení zřizovaných městem

V Česku začala celodenní výstražná stávka základních, středních a mateřských škol, podle odhadu odborů se do ní zapojí v různé míře téměř 70 procent škol. Některé zůstanou zavřené, jiné budou fungovat v omezeném režimu. Ministr školství Mikuláš...

Odbory celorepublikovou stávkou usilují mimo jiné o více peněz pro školství. Nelíbí se jim také návrh nařízení vlády, který by měl snižovat maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu. „V tom případě budu muset snížit úvazek pro jednu učitelku. A nižší úvazek rovná se nižší plat a nižší benefity. Otázkou pak je, zda taková pozice bude atraktivní," řekla Braunová. Dodala, že škola by musela slučovat některé hodiny. Například by se to dotklo angličtiny, kde by pohromadě měli hodinu žáci třetího, čtvrtého a pátého ročníku. „Nedokážu si to představit, protože rozdíly v tom, na jaké jsou úrovni angličtiny, jsou veliké," uvedla Braunová.

Základní a mateřskou školu v Borových Ladách navštěvuje pět desítek žáků. Představuje jedinou školu v okruhu přibližně 20 kilometrů a chodí do ní řada dětí z okolních obcí. „Pokud bychom skončili, museli by žáci dojíždět do Vimperka, což je 18 kilometrů. Nejezdí zde tak často autobusy, takže by je rodiče museli vozit. A i když někomu se může zdát, že to není do Vimperka daleko, je třeba si uvědomit, že jsme na Šumavě a od podzimu do jara zde bývá na silicích sníh, bývá namrznuto a ta doprava je dost komplikovaná," řekla Braunová.

Budvar vaří vánoční pivo, vyrábí naplno, proto se ke stávce nepřidal

Budějovický Budvar teď zažívá jeden z výrobních vrcholů roku, proto se k dnešní stávce nepřipojil. Zájemci si tam vzali symbolicky žluté pásky na ruku, natočí video. Jeden z největších protestů v kraji bude dnes ve strakonické firmě ČZ, řekla...

V základní a mateřské škole je i s ředitelkou 11 zaměstnanců. O chod jídelny se starají dvě pracovnice. "Mají minimální mzdu, a jsme rádi, že je tady máme. Vládní návrh, aby se slučovaly jídelny pro více škol, je v našem případě nereálný. Nejbližší jídelna je ve Vimperku. Kdo to sem bude vozit? Kde ty jídla budeme ohřívat?" uvedla Braunová.

„Já jsem si tuhle vládu přála a fandila jí. Chápu, že se musí šetřit, ale vzdělání by mělo být prioritou. Proto stávkujeme, protože chceme, aby školství nebylo opomíjeno," řekla.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, vláda, stávka, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malotřídka v Borových Ladách se kvůli úpravám obává o svou existenci  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.