Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Část Českých Budějovic je bez dodávek tepla a teplé vody

, aktualizováno 3. prosince 2023, 17:30

Někteří obyvatelé Českých Budějovic jsou od neděle bez dodávek tepla a teplé vody. Zaměstnanci Teplárny České Budějovice poruchy opravují. Hotovo by mělo být do brzkých odpoledních hodin.

„V této chvíli již začínáme síť po opravě postupně zprovozňovat a předpokládáme obnovení dodávek tepla a teplé vody do brzkých odpoledních hodin. Děkujeme všem za pochopení,“ vzkázala teplárna prostřednictvím tiskové zprávy. 

Bez dodávek tepla a teplé vody jsou například sídliště Máj, Vltava a Šumavě. Omezení se dotklo také Pražského předměstí a části centra města.

„Porucha vznikla v důsledku několika výpadků elektrické energie na trase elektrického vedení,“ stojí v tiskové zprávě. V odpoledních hodinách se na webu teplárny objevila informace o tom, že je síť po opravě poruchy na horkovodu zprovozněna.

„V téhle chvíli jsem mel hlášený jen problém v krajském městě, kde kvůli výpadkům energie došlo ke krátkodobému výpadku dodávek tepla v Českých Budějovicích. Naštěstí se to podařilo vyřešit a celý topný systém začíná najíždět. Takže pokud byste měli v některé části města studené topení tak buďte v klidu, během krátké doby to bude vyřešené,“ vzkázal prostřednictvím svého facebookového profil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). 

Kromě toho řeší České Budějovice odklízení ulic. Sitauce je lepší než v sobootu. Na denní směnu v neděli vyrazilo do terénu opět více než 20 kusů techniky a 60 dělníku k ručnímu úklidu.

Jihočeští silničáři pracovali celou noc, proti sobotní kalamitě je stav klidný

Na jihočeských silnicích je dnes ráno pouze tenká vrstva sněhu. Silničáři jezdili v noci s veškerou technikou. Proti sobotní kalamitě je situace klidná, řekl po 07:00 dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Martin Šulista. Sněžit by mělo...

„6 bagrů a 11 nákladních aut externích firem pracuje na odvozu sněhu – primárně dnes hlavní tahy ve správě Město České Budějovice (ul. Nádražní, Novohradská, Rudolfovská, sídliště Máj a Vltava atd). Více jak 60 hod nepřetržitého zásahu se samozřejmě začíná podepisovat na stavu techniky. Přesto je veškerá technika i nadále provozuschopná a zasahuje, pouze jeden chodníkový sypač Hako byl dnes ráno vyřazen a je mimo provoz,“ informovalo město na svém facebookovém profilu. V neděli má začít také odvoz sněhu mimo města. 

Řada domácností po celém kraji byla od soboty bez dodávek elektřiny. „Kvůli vytrvalému a silnému sněžení, které zasáhlo v sobotu Českou republiku, jsme o víkendu zaznamenali v naší distribuční síti zvýšenou poruchovost a omezení dodávek elektřiny. Jednalo se hlavně o lokality na jihu Čech, konkrétně pak Prachaticko, Českokrumlovsko a Českobudějovicko. Všechny závady jsme opravili a v neděli odpoledne obnovili dodávky elektrické energie všem koncovým zákazníkům. Aktuálně neevidujeme v naší distribuční síti žádné další poruchy,“ informoval v neděli v 16:00 hodin mluvčí energetické společnosti E.ON Lubomír Budný.

Příčiny poruch jsou podle něj pády stromů nebo větví, které nevydržely nápor sněhu, do elektrického vedení. Tím dochází k poškození vodičů, sloupů a dalších prvků distribuční soustavy.

Dnes ráno bylo v kraji nejčastěji kolem minus pěti stupňů. Největší mráz byl na stanici Vimperk, kolem minus 12 stupňů. V pondělí ráno by měly být tuhé mrazy, kolem minus deseti až minus 13 stupňů. Dnes se budou nejvyšší denní teploty pohybovat od minus pěti k minus dvěma stupňům Celsia. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ pro Jihočeský kraj.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky teplárna, české budějovice, teplo, voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Teploty klesly lehce pod bod mrazu, a okamžitě nastává kalamita biblických rozměrů... To jsem zvědav co nastane, až teploty začnou klesat na Šumavě na běžných mínus 18 - 25°C.... Mám takový dojem, že až nás RF bude chtít obsadit, bude jí stačit počkat na zimní období - tato kolonie zcela ochrne... :-) A jestlipak se odklízení sněhu účastnili také početní dychtivci ze známé asociální komunity, kteří si před Úřady práce stěžují, že ne žádnou nemohou sehnat...? Dokonce si na webu stěžují, že jsou "...nuceni pobírat sociální dávky..." :-D

Neděle, 10. prosince 2023, 12:48Odpovědět

Část Českých Budějovic je bez dodávek tepla a teplé vody  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.