Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Budějovické výstaviště podepíše s krajem smlouvu na stavbu haly pro míčové hry

Budějovické výstaviště by mělo v únoru příštího roku podepsat smlouvu s Jihočeským krajem o právu stavby na národní halu pro míčové hry. Novinářům to řekli zástupci výstaviště. Hala by měla vzniknout v areálu do roku 2028 zhruba za 1,3 miliardy korun, s ní i parkovací dům pro 700 aut. Příští rok při 50. ročníku agrosalonu Země živitelka chce výstaviště připomenout historii i moderní technologie, pozve také všechny porevoluční ministry zemědělství.

„Při 50. agrosalonu Země živitelka se chceme nejen ohlédnout do minulosti, ale ukázat vize téhle velké výstavy. Náš záměr je postavit proti sobě jak postupy a stroje minulých dekád, tak ty moderní, hodně s výhledem do budoucnosti, automatizace, robotizace zemědělství," řekl předseda představenstva výstaviště Mojmír Severin. Největší akcí v areálu je právě agrosalon Země živitelka, letos přilákal 111 886 lidí. V roce 2024 potrvá od 22. do 27. srpna.

Stavbu národní haly pro míčové hry oznámili letos premiér Petr Fiala a jihočeský hejtman Martin Kuba (oba ODS). Kraj vypíše architektonickou soutěž. Kraj a město České Budějovice budou investory multifunkční sportovní haly, výstaviště by mělo zaplatit parkovací domy. Město a kraj počítají s tím, že také požádají o peníze z Národní sportovní agentury. Výstaviště také plánuje lávku přes Vltavu se sjezdy ze silnice mezi pavilony T a Z, dále hotel a levnější druhy ubytování. Pozemky pro hotel zřejmě dlouhodobě pronajme, jde o část areálu u obchodního centra Tesco.

Loni skončilo výstaviště ve ztrátě po zdanění 7,9 milionu korun, tržby mělo 84,6 milionu korun, vyplývá z výroční zprávy. Letos budou výnosy kolem 102 až 103 milionů, zisk několik set tisíc korun, řekl dnes Severin.

V Českých Budějovicích má vzniknout národní hala pro míčové sporty

Přímo před vchodem do českobudějovického výstaviště má vzniknout nová národní hala pro míčové sporty. Nabídne kapacitu přibližně pět tisíc diváků a její výstavba bude souviset s rozsáhlejší proměnou celého území. Dnes o tom informovali zástupci...

Budějovické výstaviště zaznamenalo letos větší zájem klientů o kongresy a konference. Příjmy z těchto akcí se na obratu podílejí asi 15 procenty. Zájem o kongresy mají hlavně energetické a farmaceutické firmy. Na příští tři roky je podepsaná smlouva i s organizátory největšího evropského setkání jezdců na motocyklech Indian. Jezdí tam lidé z 35 států. Kongresy pořádá firma v pavilonu Z předělaném pro tyto účely včetně kulturních aktivit. Kapacita je 1000 lidí. Přestavba stála společně s úpravami pavilonů R asi 200 milionů korun.

Firma plánuje na příští rok opět veletrh českých potravin, který měl letos premiéru. V prvním čtvrtletí příštího roku otevře v Praze také prodejnu českých potravin.

Výstaviště pořádá deset vlastních akcí, dalších 40 jsou ty, kdy si areál někdo pronajme. Loni se poprvé konaly v areálu adventní trhy, letos je výstaviště zopakovalo.

Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních. Zakladatelem výstaviště, které zaměstnává 35 lidí, je Pozemkový fond ČR. Jediným akcionářem je Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF), v němž sto procent akcií vlastní Česká republika. Práva jediného akcionáře ve fondu zajišťuje ministerstvo zemědělství.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, zemědělství, stavby, výstavnictví, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovické výstaviště podepíše s krajem smlouvu na stavbu haly pro míčové hry  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.