Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hraniční přechod z Česka do Německa byl neprůjezdný. Uzavřeli ho farmáři

, aktualizováno 8. ledna 2024, 11:07

Stávka německých farmářů dnes komplikovala dopravu také na jihu Čech. Pro řidiče byl neprůjezdný hraniční přechod Strážný. Vyplývá to z informací řidičů a policie. Po 11. hodině policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová informovala o tom, že je přechod opět průjezdný.

Omezení a kompletní blokáda hraničního přechodu trvá od brzkých ranních hodin. V tu dobu klesla teplota až minus k 10 stupňům Celsia. Řidiči automobilů a kamionů hraničním přechodem neprojedou kvůli několika desítkám německých farmářů, kteří se zapojili do stávky a svou technikou silnici zablokovali. 

„Hraniční přechod Strážný je zablokovaný. Neprojede žádné auto do Německa ani zpět. Osobní vozidla se otáčí a kamiony tam podle posledních zpráv stojí. Na místě byli kolegové, kteří situaci monitorují,“ sdělila Budějcké Drbně policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová. V devět hodin ráno byla kolona kamionů zhruba kilometr dlouhá. Po 11. hodině mluvčí upřesnila, že je místo opět průjezdné. 

V bavorském Freyungu se brzy ráno zemědělci shromáždili na parkovišti jednoho ze supermarketů, odkud se pomalou jízdou vydali v koloně k hraničnímu přechodu Philippsreut/Strážný, uvedla dnes ráno ČTK.

„Hranice neprodyšně zablokována, neprojede nikdo ani tam ani sem,“ napsala ráno Daniela Nováková do facebookové skupiny, kam lidé sdílí dopravní informace z okolí Strážného.

„Snažíme se to objet přes Rakousko“

Pro Budějckou Drbnu pak Daniela Nováková popsala svou zkušenost z pondělního rána, kdy dorazila na zmíněný hraniční přechod. „Vyrazily jsme s kolegyněmi dříve, protože se o té blokádě mluvilo už dva nebo tři dny nazpět. Bohužel jsme to nestihly. Od pěti hodin tam stáli farmáři a zablokovali všechny pruhy. Čekaly jsme asi 30 minut a poté vyrazili zpět,“ popsala pendlerka, která pracuje za hranicemi ve wellness hotelu. 

Na druhé straně měli podle ní pendleři problém dostat se z nočních směn. „My jsme teď v autě s kolegyní, která jezdí z Českého Krumlova, a pokoušíme se to objet přes Rakousko, kde by to mělo být průjezdné, takže uvidíme, jestli se nám to podaří,“ popsala pro redakci krátce před devátou hodinou ranní. Zajížďka je to podle ní o zhruba hodinu. 

Neprůjezdné jsou i další hraniční přechody na západě Čech. Stávka má v Německu pokračovat i v nadcházejícím týdnu. 

Šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Rukwied v polovině prosince varoval vládu, že pokud neodvolá chystané škrty v zemědělství, rozpoutají farmáři od ledna takové protesty, jaké Německo ještě nezažilo. Kabinet Olafa Scholze jim před týdnem vyšel vstříc a oznámil, že zemědělská vozidla budou nadále osvobozena od daně a že daňové zvýhodnění dieselu pro zemědělské stroje bude rušit postupně v několika krocích. DBV ústupek považuje za nedostatečný a požaduje odvolání všech úsporných návrhů. Dnes ráno o tom informovala ČTK.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Daniely Novákové

Štítky doprava, jihočeský kraj, česko, německo, strážný, stávka, farmáři

Hraniční přechod z Česka do Německa byl neprůjezdný. Uzavřeli ho farmáři  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.