Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jihu Čech stoupla v prosinci nezaměstnanost o 0,4 bodu na 3,1 procenta

Nezaměstnanost na jihu Čech stoupla v prosinci oproti listopadu o čtyři desetiny procentního bodu na 3,1 procenta. Bez práce bylo v kraji 14 022 lidí. Volných míst bylo koncem prosince 13 678, o 456 méně než v listopadu.

Byla nízká poptávka po sezonních profesích a končily pracovní poměry na dobu určitou, řekl dnes Jiří Beran z českobudějovické krajské pobočky Úřadu práce ČR. V prosinci 2022 byla nezaměstnanost v kraji tři procenta. Nezaměstnanost v ČR stoupla meziměsíčně v prosinci o dvě desetiny procentního bodu na 3,7 procenta.

Jižní Čechy vykázaly v prosinci společně s Pardubickým krajem čtvrtý nejnižší podíl nezaměstnaných ve srovnání všech krajů po Praze, Plzeňském a Zlínském kraji a Vysočině. Na jihu Čech vzrostla nezaměstnanost ve všech okresech. Nejvyšší zůstává na Českokrumlovsku, kde byl v prosinci podíl nezaměstnaných 4,5 procenta. Nejnižší byl na Českobudějovicku, a to 2,7 procenta.

V kraji bylo koncem prosince 13 678 volných míst, meziročně o 3 637 méně. Firmy dlouhodobě hledají hlavně řidiče aut v dálkové nákladní dopravě a pracovníky ve strojírenství. Na jedno volné pracovní místo připadal v kraji jeden uchazeč o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl na Strakonicku se 3,9 uchazeče na jednu pozici.

Poptávka po sezonních profesích ve stavebnictví a zemědělství byla na velmi nízké úrovni. Naproti tomu se díky zimnímu období postupně navyšoval zájem o sezonní práce ve službách," řekl Beran. Předpokládá, že v lednu podíl nezaměstnaných opět stoupne. Dodal, že je to pro toto roční období charakteristické.

Jihočeské úřady práce evidovaly v prosinci 14 022 lidí bez zaměstnání, proti listopadu o 1 676 víc a meziročně o 892 víc. V prosinci se přišlo evidovat 2 768 lidí. Naopak evidenci na úřadu práce ukončilo 1 092 uchazečů, z nichž si dvě třetiny našly nové zaměstnání. Ke konci prosince evidovaly úřady v kraji 12 751 dosažitelných uchazečů o zaměstnání, tedy těch, kteří mohli hned nastoupit do práce. Proti předchozímu měsíci jich 1 738 přibylo, meziročně jich bylo nyní o 883 víc.

V Česku stoupla nezaměstnanost v prosinci oproti listopadu o dvě desetiny procentního bodu na 3,7 procenta. Úřady práce evidovaly 279 227 uchazečů o zaměstnání, o 16 001 víc než v předchozím měsíci.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky nezaměstnanost, jihočeský kraj, ekonomika, práce

Na jihu Čech stoupla v prosinci nezaměstnanost o 0,4 bodu na 3,1 procenta  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.