Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tábor opraví kašnu na Žižkově náměstí, rekonstrukce potrvá od dubna do srpna

Tábor letos opraví kašnu na Žižkově náměstí. Rekonstrukce začne v dubnu a skončí v srpnu. Po tu dobu bude kašna z velké části zahalená a voda z ní vypuštěná. Odhadované náklady na opravu kašny ze 16. století činí přibližně 1,5 milionu korun. Novinářům to řekl táborský místostarosta Radoslav Kacerovský (Tábor 2020).

„Když se na kašnu zblízka podíváte, jasně uvidíte, že není v ideálním stavu. Není problém jen v samotné kašně, ale podobně na tom je i socha v jejím středu. V roce 2019 jsme si nechali udělat restaurátorský průzkum, který jsme loni aktualizovali a všechny tyto nedostatky nám ukázal. Uvidíme, na jakou cenu se dostaneme výběrovým řízením, protože práce nemůže dělat kdejaká firma a musí na to mít patřičná oprávnění. Navíc všechny zásahy musíme konzultovat s památkáři," řekl Kacerovský.

Kašnu vytvořil v polovině 16. století Ondřej ze Sušice, když na stavbu použil kámen ze skály Dobrá Voda u Pelhřimova. Socha ve středu kašny na vysokém kamenném sloupu představuje postavu s praporkem v ruce. Podle historiků tak symbolizuje znak města samosprávného a jeho hrdelního práva. Poslední rekonstrukce kašny se uskutečnila v roce 1996. Tehdy byl hlavním důvodem špatný stav sochy. Vedení města v té době rozhodlo, že nechá vyrobit kopii původního díla. Novou sochu vytvořil sochař Václav Dušek a originální dílo radnice uložila v depozitáři.

Uvidíme, zda se nám podaří na kašnu prosadit i nějakou připomínku letošního výročí úmrtí Jana Žižky. Ovšem vše záleží na jednání s památkáři," uvedl Kacerovský. Letos na podzim uplyne 600 let od úmrtí Jana Žižky. Radnice chce mimo jiné tématu věnovat i největší městské slavnosti, kterými jsou v září Táborská setkání. „Do té doby musí být kašna už samozřejmě opravená," řekl táborský místostarosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky ČR, správa, památky, stavby, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor opraví kašnu na Žižkově náměstí, rekonstrukce potrvá od dubna do srpna  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.