Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Doprava, zeleň i prašnost. Úřad vydal závazné stanovisko k průmyslové zóně

Dlouholetý příběh průmyslové zóny nedaleko dálnice D3 má další pokračování. Krajský úřad vydal začátkem letošního roku závazné stanovisko, které určuje některé podmínky. Celkem jich jsou téměř čtyři desítky.

Průmyslová zóna je v Soběslavi tématem již řadu let. Projekt zahrnuje šest hal, některé mají sloužit ke skladování, jiné k výrobě. Zastavěná plocha je 73 tisíc metrů čtverečních a celková rozloha areálu 211 tisíc metrů čtverečních. Kromě jiného se počítá se zelenými střechami či ozeleněním fasád. Oznamovatelem záměru je společnost Exprin Property.

Krajský úřad Jihočeského kraje v lednu zveřejnil závazné stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru na životní prostředí. Souhlasné stanovisko zmiňuje několik desítek podmínek pro navazující řízení.

Co je výsledkem? Autor záměru má například aktualizovat hlukovou studii pro období provozu. Bude muset také navrhnout osvětlení šetrné k nočnímu prostředí. Rozhodnutí zmiňuje také dopravní opatření, kamiony musí být zakryty plachtou kvůli prašnosti a rozhodnutí zmiňuje také udržování příjezdových cest.

Další podmínky se týkají ochrany přírody, odvozu zeminy či terénních prací. Jedna kapitola se týká provozu. „V areálu záměru bude prováděn pravidelný úklid vozovek, chodníků a parkovacích stání k omezení prašnosti, a to zejména po zimním období, kdy je nutné odstranit zbytky posypových materiálů. Na hranici areálu směrem k obytné zástavbě bude vybudována izolační zeď, popř. bude vysazen pás ochranné zeleně,“ stojí v dokumentu, který se objevil na úřední desce. Podmínek je v něm celkem 36.

Firma musí přepracovat projekt průmyslové zóny u dálnice

Hned několik úkolů zadal jihočeský krajský úřad firmě, která připravuje průmyslovou zónu u D3 na Táborsku. Záměr plánovaný v Soběslavi nedaleko dálnice počítá mimo jiné se šesti halami. Některé budou sloužit k výrobě, další využijí nájemci ke...

Do diskusí nad průmyslovou zónou už řadu let promlouvá také Spolek Naše Soběslav. Miloš Bučinský je jeden z jeho členů a pro Budějckou Drbnu rozhodnutí úřadu okomentoval.

„Se závěry EIA nesouhlasíme, mrzí nás, že krajský úřad nezohlednil kritickou studii vlivu záměru na krajinný ráz a kritické stanovisko jednoho z tvůrců metodiky hodnocení k úrovni zpracování dokumentace EIA. Mnohé z podmínek považujeme za ryze formální bez zásadního dopadu na záměr. Rovněž nás zaráží, že krajský úřad ve finále odsouhlasil větší záměr, než jaký do řízení EIA vstupoval. Ale v této fázi procesu se nelze proti stanovisku krajského úřad odvolat,“ uvedl.

Město jedná s investorem

EIA je podle něj jen část procesu povolení záměru. „Budeme kriticky, jako doposud, sledovat kroky města a poukazovat na možnosti regulace záměru. Chystá se územní studie, která opět nepochopitelně nadbíhá zájmům developera. Budeme pečlivě monitorovat důsledné plnění podmínek uložených ve stanovisku EIA,“ vzkázal.

Členové spolku podle něj čekají také na vyjádření ministerstva životního prostředí k vynětí ze Zemědělského půdního fondu. „Mrzí nás, že je Jihočeskému kraji lhostejný živelný růst skladovacích center podél D3. O všech našich krocích a zjištěních budeme nadále informovat veřejnost tak, aby si mohla udělat úplný obrázek o celé kauze a skutečných krocích soběslavského zastupitelstva a jeho členů,“ dodal Bučinský.

Pro Budějckou Drbnu rozhodnutí okomentoval také jednatel Exprin Property Petr Prokop. Ten redakci sdělil, že do jisté míry odráží a respektuje to, co firma dlouhodobě vyjednávala se zástupci zastupitelstva.

„Ty další body to dál upravují. Kromě jiného vyplývá, že doprava nemá jezdit přes město, s čímž jsme ani nepočítali...Doprava bylo jedno z těch hlavních témat, které jsme řešili. Je to řešené tak, aby to neomezovalo provoz na přilehlých silnicích,“ řekl Prokop.

„Věřili jsme, že se to povede. To území je připraveno na takový záměr, jinde bychom ho nemohli vybudovat. Pro nás je to další krok v celém tom procesu,“ sdělil s tím, že dále jsou na programu mimo jiné územní řízení či stavební povolení.

Firma zároveň jedná s dalšími investory. „Máme rozjednané partnery v rámci toho projektu, nejde o koncové uživatele, ale jsou to společnosti, které podobné projekty historicky připravovaly,“ dodal jednatel s tím, že stále platí využití v podobě lehké výroby a logistiky.

S firmou jedná vedení jihočeského města. Budějcké Drbně to sdělil starosta Jindřich Bláha (Sdružení ODS a NK). Ten zároveň řekl, že zástupci města očekávali zahrnutí svých připomínek do rozhodnutí krajského úřadu, což se nestalo. Týkaly se napříkla etapizace projektu.

„Nicméně z dokumentu vyplývá, že je možné realizovat průmyslovou zónu, a tak budeme pokračovat v jednání s vlastníkem pozemků o konkrétních firmách, které tam budou působit. Přislíbili, že ve chvíli, kdy to bude možné, nám sdělí, kdo by tam podnikal. Před nedávnem jsme vyzvali k dalšímu jednání,“ shrnul starosta a dodal, že v rámci zastupitelstva vznikl i speciální výbor, který tento projekt řeší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky průmyslová zóna, soběslav, jihočeský kraj, dálnice