Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Firma musí přepracovat projekt průmyslové zóny u dálnice

Hned několik úkolů zadal jihočeský krajský úřad firmě, která připravuje průmyslovou zónu u D3 na Táborsku. Záměr plánovaný v Soběslavi nedaleko dálnice počítá mimo jiné se šesti halami. Některé budou sloužit k výrobě, další využijí nájemci ke skladování.

Krajský úřad Jihočeského kraje vydal rozhodnutí minulý týden. Posuzování vlivů na životní prostředí má na starosti stejnojmenný odbor. Ten informoval o tom, že se materiál vrací oznamovateli k přepracování. 

Projekt zahrnuje šest průmyslových hal o celkové zastavěné ploše 72 577 metrů čtverečních. Dvě mají sloužit ke skladování a ve zbytku se bude vyrábět. Rozloha území je 211 699 metrů čtverečních. Oznamovatelem záměru, který má vzniknout v katastru Soběslavi, je společnost Exprin Property.

„Na základě obdržených vyjádření k dokumentaci a na základě doporučení zpracovatele posudku vám krajský úřad sděluje, že bude nutné dokumentaci přepracovat. K následnému posouzení a s ohledem k environmentálním charakteristikám území, kde je záměr umisťován, je žádoucí dořešit následující okruhy a doplnit tyto informace,“ uvedla ve vyjádření Jana Kubecová, zástupkyně vedoucí oddělení IPPC a EIA odboru životního prostředí. 

Ve vyjádření je pak seznam celkem šesti věcí, které musí oznamovatel doplnit. „Na základě požadavku MŽP provést aktualizované hodnocení vlivů záměru na půdu. Významná ztráta plošné výměry půdy musí být komplexně a aktuálně zhodnocena, je nutno prokázat nezbytnost záboru v navrženém rozsahu, a to i ve vztahu k zhodnocení veřejného zájmu pro navržené odnětí,“ popsala Kubecová.

Bude v Soběslavi referendum o průmyslové zóně? Areál firma chystá u D3

Dva významné dokumenty v příběhu průmyslové zóny u dálnice D3 budou 22. září řešit soběslavští zastupitelé. Na stole jim přistane návrh referenda, který posvětil krajský soud, a zároveň dohoda s investorem.

Firma musí také aktualizovat hlukovou a rozptylovou studii, doplnit posouzení vlivů na krajinný ráz o vizualizace jednotlivých dálkových pohledů či vyhodnotit možné negativní vlivy světelného znečištění. Krajský úřad zároveň požaduje uvést do souladu nejasnosti ohledně počtu parkovacích míst a z toho vyplývající případné negativní vlivy. Projektanti se pak musí více zabývat vyhodnocením možných kumulací vlivů s jinými záměry v regionu.

Investor průmyslové zóny tak nabral další zpoždění. Petr Prokop, jednatel společnosti Exprin Property, Budějcké Drbně řekl, že dopracování potrvá řádově několik měsíců. „Připomínky se musí vypořádat, něco je potřeba doplnit či přepracovat. Materiál poté předložíme tak, aby to bylo v souladu s připomínkami krajského úřadu,“ sdělil redakci. Poté bude následovat mimo jiné veřejné projednávání. 

Spolek podával připomínky

Záměr se v Soběslavi řeší dlouho a je častým předmětem jednání zastupitelů. Proti vystupovala i část opozice. „Nyní musí developer připomínky zapracovat a znovu je předložit k posouzení vlivu na životní prostředí. Opět se ukazuje, že doposud opravdu není nic rozhodnuto,“ napsali na svém facebookovém profilu opoziční Piráti.

Ve městě vznikla také iniciativa, která žádala referendum. Spolek Naše Soběslav nakonec v červnu informoval o tom, že bude podávat připomínky při procesu vyhodnocování vlivů na životní prostředí, o jehož výsledku informoval odbor životního prostředí.

Investorem je podnikatel Jiří Tomeš, který se věnuje zahraničnímu obchodu. Projektový management má na starosti společnost Exprin Property. Ta již několik měsíců vyjednává se zástupci města o podobě záměru. Zastupitelé dokonce založili Výbor pro rozvoj průmyslové zóny, který má za úkol prosazovat požadavky města. Vedení Soběslavi v minulosti deklarovalo, že podporuje průmyslovou zónu, pokud bude ku prospěchu rozvoje města. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky Soběslav, dálnice, zóna, hala, doprava, projekt, životní prostředí, průmyslová zóna, krajský úřad, okres Tábor, Jihočeský kraj, Petr Prokop, Jiří Tomeš, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma musí přepracovat projekt průmyslové zóny u dálnice  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.