Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Druhý blok Temelína je v provozu. Elektrárna pracuje na plný výkon

V areálu Jaderné elektrárny Temelín dnes ráno obnovili výrobu na druhém bloku. Provoz na pět dnů přerušila výměna jednoho ze čtyř chladičů vnitřního systému generátoru v nejaderné části elektrárny, uvedli dnes zástupci elektrárny.

Druhý výrobní blok odpojila elektrárna neplánovaně ve středu ráno„Už v pátek technici vyměnili vadný chladič. Následně provedli potřebné kontroly a zkoušky zařízení. Turbogenerátor k přenosové soustavě dnes ráno při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Plného výkon blok dosáhl dnes dopoledne,“ uvedl v pondělí mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Odběratelů se podle něj krátkodobé odpojení bloku nijak nedotklo, náhradu zajistil ČEZ z jiných energetických zdrojů.

V temelínské elektrárny pokračuje dochlazování, bude se měnit chladič

V jaderné elektrárně Temelín po středečním neplánovaném odpojení druhého výrobního bloku dnes dochlazují technologie, aby mohli začít s opravou. S největší pravděpodobností se bude vyměňovat jeden ze čtyř chladičů vnitřního systému generátoru,...

Plného výkonu blok dosáhl během dopoledne. První blok je v provozu na plném výkonu. „Turbosoustrojí v Jaderné elektrárně Temelín jsou největší v České republice. Každý z výrobních bloků disponuje sestavou jednoho vysokotlakého a tří nízkotlakých dílů turbíny na něž přímo navazuje elektrický generátor s maximálním možným výkonem 1125 MWe. Slouží k přeměně tepelné energie na elektrickou a prostřednictvím tzv. odběrů dodává páru do tepelných výměníků,“ uvedl Sviták.

Za nominálních podmínek podle něj proudí parovody k vysokotlakému dílu parní turbíny cca 5 263 tun páry za hodinu o teplotě 273,6 stupňů Celsia, tlaku 5,8 MPa a obvodová rychlost lopatek nízkotlakých dílů přesahuje dvojnásobnou rychlost zvuku.

Vychlazení celého soustrojí trvá řádově desítky hodin, v závislosti na dalších podmínkách,zmínil Marek Sviták.

Uplynulá odstávka je první neplánovanou od roku 2019. Elektrárna už ve středu informovala, že se porucha týká nejaderné části elektrárny. 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 1,7 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.
Zdroj: JE Temelín

Ohodnoť článek

Foto JE Temelín

Štítky jaderná elektrárna, temelín, českobudějovicko, zprávy, blok, elektřina, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý blok Temelína je v provozu. Elektrárna pracuje na plný výkon  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.