Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji v lednu vzrostla na 3,5 procenta

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji v lednu vzrostla o 0,4 procentního bodu na 3,5 procenta. Úřady práce v regionu evidovaly 15 710 lidí bez práce, což je o 1 688 více než v prosinci. Volných míst oproti minulému měsíci v Jihočeském kraji ubylo o 99 na 13 579. Řekl to Jiří Beran z českobudějovické krajské pobočky Úřadu práce ČR. Nezaměstnanost v celém Česku oproti minulému měsíci vzrostla na čtyři procenta.

Struktura poptávaných míst se dlouhodobě nemění. I v tomto sledovaném měsíci byl největší zájem o řidiče, a to převážně v dálkové nákladní dopravě, a o pracovníky ve strojírenských profesích. Poptávka po sezonních profesích byla hlavně v oblasti stavebnictví nebo zemědělství pochopitelně na nízké úrovni. Díky zimnímu období byl zvýšen zájem o sezonní práce v oblasti služeb," řekl Beran

Nejvyšší nezaměstnanost mezi okresy byla v lednu na Českokrumlovsku s 5,1 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla tři procenta na Českobudějovicku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v Jihočeském kraji v lednu 1,2 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl na Strakonicku s 4,1 uchazeče na jednu pozici. Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst připadlo na Českokrumlovsku, a to 0,6 uchazeče na jedno místo.

Jihočeské úřady práce v lednu z evidence vyřadily 2 086 uchazečů, o 994 více než v prosinci. Nově se přišlo zaregistrovat 3 774 lidí. Loni v lednu byla v kraji nezaměstnanost 3,3 procenta, když bez práce bylo 14 332 lidí. V únoru očekáváme na základě zkušeností z předchozích let, že by se situace v oblasti trhu práce již měla mírně stabilizovat," řekl Beran.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Jihočeském kraji v lednu 14 427.

„I v našem kraji stejně jako v celé zemi došlo ke snížení počtu volných pracovních míst a zvýšení počtu evidovaných uchazečů o zaměstnání. Je to do značné míry dáno zimním obdobím, kdy každoročně není tolik práce v zemědělství nebo ve stavebnictví a svou činnost končí část živnostníků. Na základě zkušeností z předchozích let a s ohledem na skutečnost, že pro Jihočeský kraj je charakteristická právě sezónnost, očekáváme v kraji během měsíce února již zpomalení meziměsíčního růstu nezaměstnanosti. Tři čtvrtiny lidí, kteří v lednu ukončili evidenci na našem Úřadu práce, se podařilo umístit do zaměstnání. Dlouhodobě je největší zájem zaměstnavatelů o řidiče aut a lidi ve strojírenských profesích,“ popsal ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích Ivan Loukota.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky nezaměstnanost, práce, úřad práce, statistika, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji v lednu vzrostla na 3,5 procenta  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.