Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nejjižnější město Česka má po deseti letech fungující kino

Ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku otevřeli po 10 letech kino. Provozuje ho město. Zaměstnanci úřadu a místní za pomoci odborníků opravili promítačku i potřebné technologie, zařídili i stavební úpravy.

„Promítačky jsem opravil, vyčistil, kino jsme uklidili společně se zaměstnanci města, takže ve výsledku promítačky fungují stejně jako ventilace a zvuk. Plátno máme, takže jsme si stanovili heslo: „A jedeme dál,“ popsal zdejší zvukař Jan Friedl v tiskové zprávě, kterou zveřejnil Turistický spolek Lipenska. 

V kině budou promítat domácí i zahraniční snímky. V kině bylo nutné opravit například šatnu. „Všechny filmy jsou většinou starší deseti let, dáváme symbolické vstupné 60 korun. Pokud bychom sehnali aktuální film, vstupné se bude řídit jinými regulemi podle distributorů,“ shrnul Michal Rolčík, vedoucí odboru kultury

Podle něj chybělo ve městě místo k setkávání, nyní si lidé po promítání mohou sednout do prostor kina, kde mají možnost se občerstvit a popovídat si. 

Na cestách po republice učinil Jan Friedl zajímavý objev, když nahlédl do filmového archivu jednoho nadšence z Opavy.

„Měli jsme koncert v Opavě v kině Odboj, což je prostor z roku 1913. Nádherné secesní kino, které bylo zrušeno z důvodů, že promítací technologie již údajně nevyhovují současným požadavkům kina kvůli digitalizaci. Jenže se toho ujal mladý muž jménem Richard Vacula. Dostal nápad zřídit retro kino, kdy celé vybavení zachová a bude k tomu provozovat i hospodu. Dojel odhodlaně do Prahy na Barrandov. Zde získal kolem 500 filmů určených ke skartaci. Další filmy za stejné situace získal na Ústřední půjčovně filmů a ve Státním filmovém archivu. A jelikož neměl dostatečné skladovací prostory, má filmy uložené po celé republice,“ vysvětlil Jan Friedl.

„Zmíněný Richard Vacula vytvořil občanské sdružení a má dalších asi pět kin po celé republice, ale v jižních Čechách neměl nic. Zalíbilo se mu, že bychom byli součástí jejich občanského sdružení a byli první vlaštovkou v regionu. Musí se však rozvinout distribuce, vytvořit technické podmínky,“ dodal Friedl.

I díky tomu bylo možné zprovoznit kino, které ve Vyšším Brodě nefungovalo zhruba deset let. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Pechoušek

Štítky kino, vyšší brod, českokrumlovsko, česko, promítání, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PINKOVA ALENA

Půjčka až 150 000 000 Kč/EUR od soukromého investora, po celé ČR. rychlé vyřízení, vhodné pro výplatu exekucí, sloučení mikropůjček a dalších nevýhodných půjček do jednoho. Délku splácení a výši splátky si určíte sami, kontaktujte nás na Email:>mhorackova04@gmail.com

Úterý, 20. února 2024, 16:54Odpovědět

Nejjižnější město Česka má po deseti letech fungující kino  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.