Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Senátor za českobudějovický volební obvod Faktor nebude obhajovat svůj mandát

Senátor za českobudějovický volební obvod Ladislav Faktor (Nezávislý) nebude v podzimních volbách obhajovat svůj mandát. Rozhodl se tak hlavně kvůli věku, řekl dnes. Většina stran a hnutí své kandidáty do Senátu teprve vybírá, vyplývá z ankety.

„Jsem rozhodnutý, že (v Senátu) končím a už nebudu pokračovat. Je mi 67 a šest let, po které mandát trvá, je dlouhá doba. Zatím se cítím dobře a v pohodě, ale nikdo neví, co bude za dva tři roky," uvedl Faktor. Hudebník a podnikatel vystudoval pražskou právnickou fakultu, po roce 1989 zakládal českobudějovické Občanské fórum. V senátních volbách v roce 2018 porazil ve druhém kole bývalého ředitele Jihočeského divadla Jiřího Šestáka z hnutí Občané pro Budějovice (HOPB).

Kandidaturu do horní komory Parlamentu ČR dnes oznámil Juraj Thoma. Bývalého primátora Českých Budějovic nominovalo STAN a HOPB. Ostatní velké politické subjekty případné adepty teprve vybírají.

„Když před šesti lety kandidoval Ladislav Faktor, nikoho jsme proti němu nestavěli. Ale nyní chceme mít svého kandidáta, a to buď přímo z hnutí nebo mimo něj," řekl předseda českobudějovického ANO Jiří Svoboda. Kandidáta vybírají také ODS, Piráti, SOCDEM nebo TOP 09.

Bývalý primátor Juraj Thoma kandiduje do Senátu

Do senátních voleb se letos zapojí také Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice). Bývalého primátora krajského města podporuje mateřské politické hnutí Občané pro Budějovice a politické hnutí Starostové.

V roce 2018 se o místo v Senátu v českobudějovickém obvodu utkalo osm kandidátů. Kromě Faktora a Šestáka to byli Miloslav Procházka (ČSSD), Marie Paukejová (ČSNS), Richard Schötz (KSČM), Ladislav Faktor (Nezávislý), Blanka Jakubcová Sýkorová (PRO zdraví a Sport), Lubomír Pána (SPD) a Štěpán Tampír (Svobodní).

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senátor za českobudějovický volební obvod Faktor nebude obhajovat svůj mandát  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.