Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeští zemědělci chystají na čtvrtek protest. Traktory se objeví ve všech okresech

Zhruba tři stovky traktorů a dalších zemědělských strojů vyrazí ve čtvrtek napříč Jihočeským krajem. Důvodem je protest proti zemědělské politice Evropské unie. Stroje se objeví v Českých Budějovicích, krátce zablokují například i příjezd k hraničnímu přechodu do Německa ve Strážném na Prachaticku.

V tiskové zprávě o tom informovala ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Ve vyjádření komora vzkázala, že je zemědělská politika Evropské unie nespravedlivá, nepředvídatelná, nesrozumitelná a nemá oporu v selském rozumu.

Podle Hany Šťastné se protesty zemědělců budou konat ve spolupráci na úrovni agrárních komor V4, Litvy a Lotyšska.

„Cílem je upozornit veřejnost na hluboké rozčarování zemědělců z tíživé situace způsobené špatnými politickými rozhodnutími. Půjde o první varovný vzkaz „UŽ S NÁMI TAKHLE NEOREJTE!“ směrem k Bruselu. Akce nemá za cíl paralyzovat dopravu a nebude agresivní. Půjde o „agrotechnické“ volání o pochopení a pomoc i v zájmu (jiho)českých obyvatel,“ stojí v tiskové zprávě agrární komory. 

Jihočeské zemědělce podle vedení komory trápí zejména nízké výkupní ceny způsobené bezcelním dovozem obilovin, olejnin a dalších komodit na evropský trh v kombinaci s neúnosnými environmentálními ambicemi Green Dealu a přebujelou byrokracií.

Kde se zemědělci objeví?

V Českých Budějovicích budou traktory přijíždět ze všech směrů a před 10. hodinou se potkají na parkovacím prostranství před hlavní bránou českobudějovického výstaviště. Bude tam asi 50 kusů zemědělské techniky. 

Na Prachaticku vyrazí ze dvou tras na hraniční přechod Strážný. První skupina pojede po trase Strakonice - Volyně - Vimperk - Kubova Huť - Horní Vltavice – Strážný po silnici I/4 a druhou mohou řidič potkat na trase Prachatice - Libínské Sedlo - Volary - Lenora – Strážný po silnici I/29. 

„Na přechodu Strážný vozidla zastaví, sešikují se, budou houkat s technikou v jeden čas a při otáčení techniky zpět na chvilku zablokují průjezd. Zpět pojedou společně s tím, že v průběhu trasy se budou oddělovat jedni směr Lenora, Volary, Prachatice a každý domů a druzí pojedou Horní Vltavice - Kubova Huť - Vimperk, kde se oddělí Strakonice a ti pojedou na Volyni a do Strakonic,“ informovala agrární komora v tiskové zprávě.

Na Strakonicku narazí řidiči na traktory na více trasách. První je Přešťovice letiště – Strakonice – Volyně – Čkyně - Vimperk – Horní Vltavice - Strážný. Jedná se o silnici I. třídy č. 4. Stroje se objeví také ve Vodňanech, Prachaticích, či Volarech. 

Na Písecku pojedou stroje přes Písek, Čížovou a Drhovle a poté směrem na Strakonicko. Další skupina vyraží přes Záhoří, Bernartice a Milevsko a poté směr Táborsko. 

Z Jindřichova Hradce pojedou skupiny hned tři. První se vydá po silnici č. 23 směrem na dálnici D3, druhá pojede po silnici č. 151 směr Dačice a třetí zamíří na Třeboň. 

Zemědělci vyjedou také na Táborsku. „Začátek v Chotovinách, přes dálnici na silnici č. 603 směr Košín, v Košíně odbočit na Stoklasnou Lhotu, příjezd do Tábora po silnici č. 123, Zavadilskou přes kruhový objezd na silnici Chýnovská, po ní doprava na silnici č. 3 směr Planá n. L. a přes kruhové objezdy na výjezd z Tábora, přes Sezimovo Ústí stále po silnici č. 3 až na kruhový objezd na začátku Plané n. L., kde se účastníci rozjedou do svých destinací,“ uvedli zástupci komory.

Na Českokrumlovsku se traktory potkají v Kaplici – nádraží. Protestní kolona poté pojede po E55 směrem k hraničnímu přechodu Dolní Dvořiště a zpět.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan

Štítky protest, zemědělci, jihočeský kraj, traktor, výstaviště, trasa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští zemědělci chystají na čtvrtek protest. Traktory se objeví ve všech okresech  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.