Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Peníze z plánu obnovy půjdou na životní prostředí, železnici či digitalizaci

Celkem 702 milionů eur (17,9 miliardy korun) z Národního plánu obnovy (NPO), o jejichž uvolnění Česku v pondělí rozhodla Evropská komise (EK), půjde především na projekty spojené s ochranou životního prostředí, modernizaci železnice nebo na digitalizaci veřejné správy.

Vyplývá to z přehledu zveřejněného na internetových stránkách NPO. Výplata je spojena se splněnými cíli. Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že peníze přijdou do Česka počátkem dubna.

Podstatná část projektů zahrnutých do výplaty peněz se týká opatření spojených s reakcí na změny klimatu. Patří k nim například opětovné zalesnění 12.000 hektarů lesa zničeného při kůrovcové kalamitě, nová výsadba by měla být odolnější. Splněné cíle se týkají také vybudovaných protipovodňových opatření ve městech, na malých tocích nebo při úpravách přehrad. Část peněz jde na podporu desítky projektů výzkumu v životním prostředí se zaměřením na udržitelné zacházení se zdroji, zlepšení kvality ovzduší nebo využívání odpadů.

Významná část vyplacených peněz se váže na splnění projektů při modernizaci železnice. Jde o modernizaci 122 kilometrů tratí, elektrifikaci 40 kilometrů tratí nebo zlepšení zabezpečení na 120 přejezdech. Podpořené projekty zahrnují i modernizaci devíti stanic, včetně zajištění jejich bezbariérové přístupnosti, nebo snížení energetické náročnosti 35 staničních budov a zlepšení poskytovaných služeb.

Další část uvolněných peněz se pojí s projekty digitalizace. Týká se to například rozšíření povinnosti samospráv zveřejňovat otevřená data, modernizace systému CzechPoint či vybavení soudních síní videokonferenčními prostředky, které umožní výpovědi svědků či znalců i bez osobní přítomnosti na jednání.

Z modernizačního fondu budou i peníze navázané na pokrok při budování onkologického centra v pražské Nemocnici Motol nebo při přípravě školicího centra pro zdravotníky na stejném místě. Mezi podpořenými jsou rovněž projekty spolupráce malých a středních podniků s veřejnými výzkumnými organizacemi.

Národní plán obnovy má šest pilířů: digitální transformaci, ekologickou transformaci a fyzickou infrastrukturu, vzdělávání a trh práce, výzkum, vývoj a inovace, veřejnou správu a zdravotnictví. Loni v září EK schválila jeho revidovanou podobu a současně s tím i zvýšení objemu peněz určených pro Česko o 2,2 miliardy eur na 9,2 miliardy eur (234,2 miliardy korun). Z toho 736 milionů eur (18,7 miliardy korun) tvoří peníze z projektu REPowerEU, které mají jít na investice do rozvodné sítě, obnovitelných zdrojů a čisté dopravy.

Peníze Česko dostane v devíti splátkách. První dostalo loni, druhá a třetí byly sloučené do nyní schválné výplaty. Každé vyplacení peněz je vázáno na splnění konkrétních cílů. Všechny je nutné splnit do konce srpna 2026.

Národní plán obnovy vznikl v EU ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU v letech 2021 až 2027. Primárním cílem českého plánu obnovy je zvýšení ekonomické prosperity a zkvalitnění života.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky peníze, investice, finance, česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PINKOVA ALENA

AHOJ VŠICHNI
Nabízíme půjčky po celé České republice a na Slovensku a naše žádost začíná od 50 000 Kč až do 90 000 000 Kč Jsme seriózní a upřímní, je důvěra, že zde můžete udělat vše, proto nás neváhejte kontaktovat e-mailem:> mhorackova04 @gmail.com

Středa, 21. února 2024, 17:48Odpovědět

Peníze z plánu obnovy půjdou na životní prostředí, železnici či digitalizaci  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.