Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Zemědělství je jen jedno. Co vzkazují jihočeští zemědělci?

Výstaviště v Českých Budějovicích dnes dopoledne obsadili jihočeští zemědělci. Ti se zapojili do protestní akce, aby vyjádřili nesouhlas mimo jiné se zemědělskou politikou Evropské unie. Jaké vzkazy umístili na své traktory a další techniku?

Důvody dnešního protestu vysvětlila ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná„Prvním důvodem je nefunkční a pokřivená evropská politika v oblasti zemědělství. Na jedné straně musí čeští a evropští zemědělci plnit přísnější zákonné požadavky a vysoké standardy při výrobě zemědělských komodit, odměnou by jim mělo být, že mají chráněný trh před dovozem potravin ze zemí, kde pravidla plnit nemusí. To se však neděje i kvůli bezcelnímu dovozu potravin či drůbeže z Ukrajiny,“ řekla dnes ráno. 

Jihočeští zemědělci zároveň kritizují Green Deal, který podle nich způsobuje ztrátu konkurenceschopnosti a navyšuje náklady na výrobu. 

„Třetí problém je stále narůstající byrokracie a počet kontrol. S každou reformou společné zemědělské politiky je slibováno, že kontrol bude méně, ale neděje se tak,“ uvedla a dodala, že evropská zemědělská politika je nesrozumitelná. 

Traktory dnes přijely před areál výstaviště po deváté hodině. Zemědělci zaparkovali své stroje před hlavní vchod, část zůstala v areálu výstaviště, odkud později protestující odjeli. 

Zemědělci vyrazili do všech okresů kraje. Dnes před 13. hodinou policejní mluvčí Milan Bajcura Budějcké Drbně sdělil, že policisté situaci monitorovali a nezaznamenali žádné komplikace. 

Před areál českobudějovického výstaviště přijely ve čtvrtek desítky traktorů. Také jihočeští zemědělci se dnes zapojili do protestní akce. Na své stroje umístilo nápisy, které kritizují mimo jiné zemědělskou politiku Evropské unie. Před 13....

„Situace zemědělců je skutečně zoufalá, což jen potvrzují protesty farmářů napříč Evropou. Jsem proto rád, že agrární organizace ze střední a východní Evropy reagovaly tak rychle na naši výzvu a vybídli své členy k účasti na mezinárodním protestu 22. února. Akce napříč Evropou jsme tak dokázali uspořádat prakticky za týden a za to patří velký dík všem našim členům bez ohledu na jejich velikost nebo výrobní zaměření, kteří se aktivně zapojili, i profesním svazům z Česka i zahraničí, které nás v tom podpořily. Akci vyjádřily podporu kromě členů Agrární komory České republiky také členové Zemědělského svazu ČR, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů či Společnosti mladých agrárníků ČR a připojují se k nám i stovky malých nikde neorganizovaných zemědělců z produkčních oblastí, podhorských i horských lokalit a také mnoho společností mimo zemědělskou prvovýrobu. To jen zdůrazňuje, jak hluboká krize napříč celým sektorem je,“ řekl dnes prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeský kraj, zemědělci, protest, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Kruliš

Zemědělci mají asi nadbytek zelené nafty, tak ji potřebují trochu na silnicích spálit že?

Čtvrtek, 22. února 2024, 14:42Odpovědět

FOTOGALERIE: Zemědělství je jen jedno. Co vzkazují jihočeští zemědělci?  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.