Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čeští vojáci se chystají na misi v Lotyšsku. Součástí je zdravotnická příprava

Strakoničtí vojáci se nyní chystají na misi, která je čeká v Lotyšsku. Příprava zahrnuje také speciální zdravotnický kurz, ve kterém se učí, jak poskytnout první pomoc v bojových podmínkách.

Informovala o tom tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku Jana Samcová

Kurzem musí projít i V. V., který je vojákem v aktivní záloze. Přípravu do mise tak musí skloubit s civilním zaměstnáním. „Pracuji jako řidič kamionu. Po 15 hodinách za volantem jsem přišel domů a musel se učit teorii pro zdravotnický kurz. Vstupní online test jsem splnil, ale měl jsem toho dost,“ vysvětluje upřímně.

Náročný je i samotný kurz. „Za jeden týden toho musíme poměrně hodně vstřebat. Teorii samozřejmě musíme být schopni přenést do praxe. Čím víc se o této problematice dozvídám, tím víc mi přijde zajímavá,“ vysvětluje absolvent kurzu a dodává, že ho zkušenost bavila. 

Nasazení v Lotyšsku bude jeho první misí. „Uvažuji o tom, že bych se v budoucnu stal vojákem z povolání. Účast na misi je tak pro mě příležitostí nasát atmosféru a poznat vojenský život při nasazení v zahraničí,“ říká.

„Každý voják by měl umět zastavit masivní končetinové krvácení pomocí turniketu a ošetřit poranění pomocí tlakového obvazu. Měl by být schopen uložit zraněného do stabilizované polohy a zajistit u něj průchodné dýchací cesty. Měl by zvládnout také základní ošetření hrudníku. V rámci běžného výcviku se vojáci učí i to, jak použít izotermickou fólii nebo jiný prostředek pro prevenci hypotermie a transportovat raněného na místo dalšího ošetření,“ popisuje M. J., zdravotník z výcvikového centra TCCC/CLS (Tactical Combat Casualty Care/ Combat Life Saver, pozn redakce), které již řadu let působí u 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích.

Kurzy TCCC/CLS jsou určené vojákům, kteří nemají zdravotnické vzdělání. V kurzu se učí nejen výše zmíněné základy ze zdravotnické přípravy, ale ještě řadu dalších dovedností, vysvětlila Jana Samcová.

„Učí se navíc, jak zastavit masivní krvácení pomocí hemostatik, jak zajistit dýchací cesty pomocí nosního vzduchovodu a jak ošetřit tenzní pneumotorax. Musí být schopni diagnostikovat šok nebo poranění pánve. Součástí výuky je také péče o zlomeniny a popáleniny. Musí zvládnout i základní ošetření hlavy včetně očí, učí se také to, jak podávat některé léky na bolest,“ shrnuje strakonický zdravotník, co kurz obsahuje nad rámec základní problematiky určené všem vojákům.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poskytla Jana Samcová

Štítky mise, česko, lotyšsko, armáda, voják, příprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští vojáci se chystají na misi v Lotyšsku. Součástí je zdravotnická příprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.