Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V mateřských školách v Jihočeském kraji je nyní kolem 23 tisíc dětí

V mateřských školách v Jihočeském kraji je kolem 23 000 dětí. Počet se od roku 2013 výrazně nemění. Podle demografického vývoje lze očekávat, že v příštích letech klesne. Vyplývá to z výroční zprávy o stavu vzdělávací soustavy v Jihočeském kraji. Ani přes pokles počtu dětí se nebudou mateřské školy rušit, vznikne prostor pro mladší děti nebo pro uchazeče, pro něž z jiných důvodů nyní není místo. Řekl ti náměstek jihočeského hejtmana Pavel Klíma (TOP 09).

Všichni vidíme, že populační křivka v této věkové kohortě je dole. Víme, že dlouhodobě jsou kapacity školek napnuté a kvůli tomu máme problémy u zřizovatelů. Kvůli tomu například nemůžeme přijímat do mateřských škol děti mladší tří let. A pak nám funguje takzvaná spádová turistika, kdy se děti přesouvají, aby se vůbec do nějaké školky dostaly," uvedl Klíma.

V Jihočeském kraji se v roce 2022 narodilo 6027 dětí. V roce 2009 to bylo přibližně o tisíc více. Od roku 2017 počet narozených dětí klesá, výjimku představoval jen rok 2021, kdy se v souvislosti s pandemií covidu-19 hovořilo o babyboomu.

Klíma uvedl, že pokles počtu narozených dětí situaci v mateřských školách na jihu Čech zlepší. „Především ve velkých městech to uvolní místa i pro ty, kteří o školku nyní neúspěšně žádají. Už jsem zmínil například kategorii mladší tří let. V budoucnu by to nemusel být problém a na pracovní trh by se pak mohly vracet maminky i dříve než po třech letech, pokud budou mít zájem," uvedl Klíma.

V současnosti v průměru na jednu třídu mateřských školách připadá 22,4 dítěte. Kvůli demografickému poklesu by se tento počet mohl snížit, což by zajistilo lepší podmínky, jelikož v menším kolektivu se učitel může jednotlivcům více věnovat. „Mateřská škola už dávno není pouze hlídání dětí. Je to systematická výchovná a vzdělávací práce. Také podmínka kvalifikace učitelek v mateřských školách je vysokoškolské vzdělání. Pro děti to není učení jako ve škole, ale rozvíjí se tam kompetence dětí, sebeobsluha, spolupráce a kreativita. Máme jasně dokázáno, že pokud školka funguje jako bezpečné prostředí, tak se všechno, co jsem zmínil, u nich zlepšuje," řekl Klíma.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky ČR, školy, mateřské, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V mateřských školách v Jihočeském kraji je nyní kolem 23 tisíc dětí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.