Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Českobudějovická teplárna loni vyrobila 1 406 terajoulů tepla, méně než předloni

Českobudějovická teplárna loni vyrobila 1 406 terajoulů (TJ) tepla. Je to nepatrně méně než v roce 2022. Tehdy vyrobila 1 463 TJ. Řekl to místopředseda představenstva společnosti Tomáš Kollarczyk. Noví odběratelé, kterých přibylo nejvíc za 20 let, loni spotřebovali 19 333 gigajoulů tepla. Vlastníkem teplárny je město.

Podrobnější výsledky hospodaření uvede Teplárna České Budějovice ve výroční zprávě, kterou ještě nezveřejnila. Kolarczyk uvedl, společnost loni zaznamenala nejvyšší meziroční růst počtu odběratelů za posledních 20 let.

„Zvýšený zájem o připojení na systém centrálního zásobování teplem sledujeme už několik posledních let. Nyní ho nepochybně posílila energetická krize," řekl.

Mezi nová připojení patří hlavně dokončené investiční projekty, zejména bytové domy v ulicích Nádražní, Riegrova, Rudolfovská, Lipenská, Nová či v lokalitě Dubičný potok, kde postupně vyrůstá celá obytná čtvrť.

„Všude, kde to je technicky možné a ekonomicky přijatelné, připojujeme nové zákazníky. Zároveň v návaznosti na naši Strategii pro zelené město investujeme do rozvojových projektů tak, aby naše distribuční soustava byla ve správný okamžik k dispozici novým připojením na území města. Typickým příkladem je nový horkovodní rozvod k nové bytové výstavbě u Branišovské ulice v prostoru za univerzitou," uvedl Kollarczyk.

Teplárna České Budějovice předloni hospodařila se ziskem 28 milionů korun. Bylo to o 4,1 milionu korun více než o rok dříve. Zisk společnost nebude rozdělovat a nechá jej pro další investice. Jediným akcionářem teplárny je rada města České Budějovice.

Teplárna České Budějovice v současné topné sezoně poprvé změnila palivový mix. Část spalovaného uhlí nahradilo teplo z horkovodu z jaderné elektrárny Temelín.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, teplo, Teplárna České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická teplárna loni vyrobila 1 406 terajoulů tepla, méně než předloni  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.