Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vědci popsali chování páru termitů před 40 miliony lety, našli je v jantaru

Vědci popsali chování páru termitů před 40 miliony lety. Našli je uvízlé v jantaru. Jejich chování popsali i pomocí technologií, jako je rentgenová tomografie nebo počítačová analýza. V tiskové zprávě o tom informovala Daniela Procházková z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR.

Čeští vědci na projektu spolupracovali s Okinawským institutem vědy a technologie v Japonsku. Jde o dosud jedinou známou fosilii páru termitů, který uvízl v pryskiřici při páření. Zkamenělinu objevil náhodou Aleš Buček z Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR v internetovém obchodu pro sběratele a okamžitě rozeznal její vědeckou hodnotu.

„Fosilie termitů jsou docela běžné, ale tento kus byl unikátní, protože obsahuje pár. Viděl jsem stovky jantarů s termity, ale nikdy v nich nebyla dvojice," uvedl Buček.

Páření termitů výzkumníci dobře znali, protože jej mnohokrát pozorovali u současných termitů. Vědecký tým detailně fosilii nasnímal pomocí rentgenové mikrotomografie. „Určení druhu nebylo vůbec snadné, protože před poznávacími znaky těl termitů byly bubliny,“ uvedl Simon Hellemans z okinavského institutu.

Na fosilii byla nápadná nezvyklá pozice páru v jantaru. Místo aby samec a samice leželi za sebou, byli vedle sebe. Vědci se proto zaměřili na pokusy s pářícími se termitími páry za využití kamerového systému a automatické analýzy videonahrávek. Experimenty ukázaly, že i když vůdčí jedinec páru uvízne na lepkavém povrchu, druhý neuteče ani neopustí svého partnera, ale následuje ho a sám se také přilepí. A to v pozici velmi podobné páru zvěčněném v jantaru.

„Pokud pár potká predátora, většinou uteče, ale na lepkavém povrchu si pravděpodobně neuvědomuje nebezpečí a uvízne," uvedl vědec Nobuaki Mizumoto.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Biologické centrum akademie věd České republiky

Štítky ČR, Japonsko, věda, příroda, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci popsali chování páru termitů před 40 miliony lety, našli je v jantaru  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.