Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O přijetí na střední školy rozhodnou výsledky přijímací zkoušky, priorita až následně

V novém systému přijímaní na střední školy nebude o přijetí rozhodovat pouze to, na kterou školu chce uchazeč nejvíce, ale především počet bodů z přijímacích zkoušek. Ředitelé po zkouškách určí pořadí uchazečů podle výsledků přijímací zkoušky bez ohledu na to, na jakou školu chtějí děti přednostně. Následně státní organizace Cermat rozřadí zájemce na různé školy podle jimi zadaných priorit. Nehrozí tak, že by se děti s menším počtem bodů na dané škole dostaly před ty, které získaly více bodů. Vyplývá to z informací ministerstva školství a Cermatu na webu k letošním přijímacím zkouškám.

Jednotná přijímací zkouška, kterou musí složit všichni uchazeči o studium maturitních oborů, se koná pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna. Do maturitních oborů v denní formě studia se hlásí více než 122.700 uchazečů. Kapacita maturitních oborů v denní formě studia včetně víceletých gymnázií je podle dat ministerstva zhruba 104.000 míst. Nematuritní obory jsou první volbou více než 32.700 uchazečů, nabízená kapacita je zhruba 50.600 míst.

Na mnoha školách převyšuje počet přihlášek nabízenou kapacitu. Například na Gymnáziu profesora Jana Patočky v Praze je podle dat ministerstva školství nabízená kapacita na čtyřletém gymnáziu 60 míst, uchází se o ně 591 dětí, 213 z nich mu dalo nejvyšší prioritu. O obor Strojírenství na Střední průmyslové škole a Vyšší odborné škole Brno, Sokolská má zájem 299 uchazečů, pro 91 z nich se jedná o obor s prioritou jedna, přičemž nabízená kapacita je 150 míst.

Na Gymnáziu Kladno je na čtyřletém oboru nabízená kapacita 90 míst, uchází se o ně 226 dětí, z toho 76 uchazečů, kteří mu dali nejvyšší prioritu. Kolik se na daný obor hlásí uchazečů a jaká je nabízená kapacita najdou lidé na webu.

Uchazeče seřadí ředitelé podle bodů z jednotné přijímací zkoušky a dalších školních kritérií, například známek ze základní školy či bodů za vědomostní olympiády. Po tomto stanovení pořadí začne Cermat uchazeče umisťovat podle bodů a zároveň priorit. Pokud uchazečům nestačí získané body na přijetí na školu, kterou upřednostnili, mohou se dostat na školu, které dali druhou či třetí prioritu. Musí na to ale získat dostatečný počet bodů z přijímací zkoušky, respektive více než jiní uchazeči včetně těch, kteří dali škole nejvyšší prioritu.

Algoritmus Cermatu nejprve umístí všechny uchazeče, kteří získali dostatečný počet bodů pro přijetí ve škole, které dali nejvyšší prioritu. Jejich přihlášky v dalších školách se pro pokračující rozřazování uchazečů smažou, čímž se posune hranice přijetí ve školách, kterým již umístění žáci dali nižší prioritu. Pokud to bude možné, přiřadí Cermat uchazeče do škol, kterým dali v přihlášce větší přednost. Princip rozdělování je popsaný v informačním videu na webu.

Uchazeči si mohli letos nově podat tři přihlášky místo dvou. I proto je počet přihlášek na jednotlivé obory podle mluvčí Cermatu Jany Patákové vyšší. Nový elektronický systém DiPSy připravila státní organizace zodpovědná za proces přijímacího řízení Cermat. Vznikl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který přijímací zkoušky provázel v minulých letech. Odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláním.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky škola, česko, střední škola, vzdělání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O přijetí na střední školy rozhodnou výsledky přijímací zkoušky, priorita až následně  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.