Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Spotřeba pohonných hmot loni v Česku meziročně vzrostla o dvě procenta

Spotřeba pohonných hmot v Česku loni meziročně vzrostla o dvě procenta na 8,38 miliardy litrů paliv. U benzinu stoupla spotřeba o 5,7 procenta na více než 2,2 miliardy litrů, u motorové nafty se zvýšila o 0,7 procenta na téměř 6,2 miliardy litrů. Motoristé tak loni spotřebovali o 2,5 procenta paliv více než v roce 2019, tedy před covidovou pandemií. Řekl to Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

K růstu poptávky přispěl podle asociace zejména loňský pokles cen. Ty totiž v roce 2022 po vypuknutí ruské invaze na Ukrajině atakovaly i hranici 50 Kč za litr. Loni se průměrné ceny pohybovaly většinu času pod 40 Kč za litr. Vliv měla snížená sazba spotřební daně na naftu, která platila do července 2023. Zbylých pět měsíců se naopak spotřeba nafty meziročně snížila v rozsahu od tří až do osmi procent.

Podle asociace sice na začátku loňského roku pokračovaly kvůli válce na Ukrajině obavy motoristů z nedostatku pohonných hmot a ropy, ty se však nakonec nenaplnily. "V průběhu roku tak spotřebu pohonných hmot negativně ovlivňovaly inflace, vysoké náklady domácností na energie, bydlení a růst cen potravin," podotkl Loula. Ve spotřebě nafty, která stoupla meziročně jen velmi mírně, se podle něj projevila také stagnace části průmyslové výroby a nákladní dopravy.

Spotřeba nafty je tak podle asociace nejvyšší za posledních pět let, ve srovnání s rokem 2018 stoupla o 5,1 procenta. Spotřeba benzinu za uvedené období stoupla o 4,6 procenta.

Vliv alternativních pohonů a rozvoj elektromobility na spotřebu klasických paliv je tak podle Louly zatím jen malý. Spotřebu naopak průběžně snižuje modernizace vozového parku s nižší spotřebou.

Ceny pohonných hmot loni na trhu průběžně kolísaly. Nejdražší paliva byla na přelomu září a října, kdy průměrné ceny benzinu i nafty překročily hranici 40 korun za litr. Naopak nejlevnější byla nafta na jaře, kdy ještě době snížených daňových sazeb stál litr kolem 31 Kč za litr. Cena benzinu nejníže klesla na konci roku, kdy spadla pod 36 Kč za litr. V současnosti se nafta i benzin prodávají v průměru za 38,50 Kč za litr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pohonné hmoty, česko, spotřeba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spotřeba pohonných hmot loni v Česku meziročně vzrostla o dvě procenta  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.