Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

České Budějovice letos začnou s rekonstrukcí Rudolfovské třídy

České Budějovice letos začnou s rekonstrukcí Rudolfovské třídy. Jde o silnici, která spojuje centrum města s výpadovkou na Jindřichův Hradec i Prahu. Celkové náklady na opravu téměř dvoukilometrového úseku budou více než 200 milionů korun. Město rekonstrukci rozdělí na části do tří let. Řekl to náměstek českobudějovického primátora Petr Maroš (ODS).

„Jedná se o velmi frekventovanou trasu, a proto musíme vždy uzavřít jen část a připravit objízdné varianty, aby to dopravu ve městě zatížilo co nejméně," uvedl Maroš. Letos město zahájí opravu úseku od odbočky na Hlinskou ulici k nádraží. Maroš řekl, že práce jsou plánované na léto, kdy je ve městě menší provoz. Náklady na tento úsek budou přibližně 50 milionů korun, což zahrnuje cenu za výměnu povrchu.

„Bohužel nemáme z minulých let připravený projekt i na rekonstrukci sítí, jako je kanalizace, elektřina, plyn a podobně, které jsou pod povrchem. Ale nemůžeme už dále čekat, protože stav Rudolfovské je velmi špatný. Proto nyní musíme vyměnit povrch a k sítím se v horizontu sedmi až osmi let vrátíme," uvedl Maroš.

Nákladnější rekonstrukce pak bude v úseku od nádraží k ulici Na Sadech. Jde o přibližně půlkilometrovou pasáž, ale město má na ní připravený projekt i na výměnu sítí. Proto bude tato část dražší.

„V dlouhodobém plánu investic jsme si na to vyčlenili roky 2025 a 2026. Vždy bychom chtěli v tom roce opravit část Rudolfovské mezi nádražím a Sady," řekl Maroš.

Rudolfovská třída měří více než čtyři kilometry. Město spravuje přibližně její polovinu. Druhá část patří Jihočeskému kraji, který rovněž připravuje rekonstrukci této třídy. „Část po křižovatku s Okružní ulicí uděláme také letos. Pak na to navážeme v příštím roce, kdy dokončíme zbytek Rudolfovské, a to ve chvíli, kdy už bude v provozu nedaleká dálnice D3," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, silnice, správa, stavby, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Šimánek

Takže v horizontu několika let jí opět rozkopeme a zanecháme na ní záplaty. A bude to podobné jako dnes. Co takhle začít z druhé strany, a mezi tím připravit projekt i na sítě? To by musel někdo přemýšlet a rychle pracovat.

Středa, 13. března 2024, 11:54Odpovědět

České Budějovice letos začnou s rekonstrukcí Rudolfovské třídy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.