Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vlk se v pohraničí přiblížil k rodině. Rakouské úřady povolily odstřel zvířete

V česko-rakouském příhraničí se dlouhodobě pohybuje několik smeček vlků. Ty se většinou lidem vyhýbají. Jedno ze zvířat se však před nedávnem přiblížilo k rodině s dítětem a podle rakouských médií nebylo jednoduché zvíře odehnat. Do konce března je proto možné toto zvíře odstřelit, povolily to rakouské úřady.

Informovala o tom rakouská média, která upozornila na případ z Unterweißenbachu, který se nachází v okrese Freistadt sousedícím s Českem. Místo se nachází necelých 30 kilometrů od česko-rakouské hranice.

„Dne 7. března byl úřadu nahlášen další incident z minulé soboty 2. března. Vlk se během dne dostal na 50 metrů od rodiny (rodiče s tříletým batoletem) procházející se v oblasti městečka Unterweißenbach a bylo těžké ho zaplašit,“ informoval server tips.at.

V příhraniční oblasti Mühlviertel v současnosti žijí čtyři vlčí smečky. Usadily se v příhraniční oblasti s Dolním Rakouskem a Českou republikou. Všechny čtyři smečky už pravděpodobně měly potomky, informoval hornorakouský zpravodajský server ORF.

Podle tamního ministerstva zemědělství mladí vlci vyhledávají území. Obvykle opouští smečku, když jim je necelý rok, což platí pro mláďata, která přišla na svět loni. 

Horní Rakousko vydalo nařízení, které umožňuje odstřel rizikového vlka do čtyř týdnů, tedy do soboty 30. března 2024. Nařízení platí pro okruh 10 kilometrů od místa, kde se zvíře objevilo.  Týká se to celkem 14 loveckých oblastí v okresech Freistadt a Perg, upřesnil web tips.at.

„Pokud se už rodiny s malými dětmi neodváží vyjít do ulic za bílého dne, hrozí bezprostřední nebezpečí. Rychlými opatřeními chceme dát lidem jistotu, že jsme na jejich straně. Mühlviertel by měl zůstat místem, kde se každý může volně pohybovat,“ citoval server Michaelu Langer-Weninger, hornorakouskou radní pro zemědělství. 

Za desetiletí na Šumavě neregistrují útok vlka na člověka

Na české straně hranic lidé vlky občas potkají, zvířata se však těmto setkáním vyhýbají. Před nedávnem vlci u Volar na Prachaticku roztrhali ovce a berana. 

„Můžu to potvrdit. Jako orgán, který zjišťuje škody a vystavuje protokol, jsme byli u toho a zjišťovali, zda to způsobil vlk. V tomto případě jsme to potvrdili, protože ty znaky tam byly vcelku jasné,“ uvedl pro Budějckou Drbnu mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Podle něj šlo minimálně o dva vlky. „Nedokážeme z pobytových stop už teď zjistit, jestli jich bylo více,“ dodal. 

Vlci měli překonat pevný drátěný plot a dřevěnou salaš. V zabezpečení ohrady měla být ale tři slabá místa, kterými se šelmy do ohrady dostali. Chybět měl například elektrický ohradník, uvedl mluvčí NP Šumava.

Vlci u Volar roztrhali ovce a berana. Lidé se bát nemusí, uklidňuje národní park Šumava

Na konci ledna řešili ve Strögrově Huti u Volar útok vlků, kteří v těsné blízkosti obydleného domu zabili pět březích ovcí a berana. Informaci zveřejnil na Facebooku Zdeněk Karabec. Útok potvrdil také mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Jan Dvořák zároveň vyvrátil, že by se měli lidé bát chodit po okolí. „Vlci na Šumavě už nějaké desetiletí jsou a díky bohu neregistrujeme žádný útok na člověka. A věříme, že tomu tak bude i nadále. Nemůžeme to samozřejmě vyloučit, ale v absolutní většině lidé vlka většinou ani nepotkají,“ uzavřel Dvořák.

Od roku 2017, kdy se na Šumavě utvořila první vlčí smečka v novodobých dějinách, vyjížděli zaměstnanci Správy NP Šumava k desítkám případů. Jejich počet ale podle Jana Dvořáka klesá. „Na začátku toho bylo více. Chovatelé totiž neměli dostatečné zabezpečení. Po každém útoku se situace mění a majitelé začnou dělat opatření, která útokům zabraňují,“ vysvětlil mluvčí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vlk, česko, rakousko, úřady, pohraničí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlk se v pohraničí přiblížil k rodině. Rakouské úřady povolily odstřel zvířete  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.