Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ŘSD chce v nejbližší době zahájit dostavbu úseku dálnice D3 u Tábora

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce v nejbližší době zahájit dostavbu úseku dálnice D3 u Tábora. Majitelé dotčených pozemků, které ŘSD vyvlastnilo, však stále neopustili místo, na němž stojí motocentrum. Kvůli němu je dálnice v místě v provozu jen v jednom směru. ŘSD majitelům přitom v prosinci nařídilo, že do 60 dní musí vyvlastněný objekt vystěhovat. ŘSD už vybralo na dostavbu firmu a věří, že harmonogram prací se nezpozdí, řekl mluvčí společnosti Jan Rýdl.

Jde přibližně o 400 metrů dlouhý úsek dálnice D3, kde je kvůli příjezdu k motocentru už několik let provoz svedený jen do jednoho směru a kvůli tomu je tam omezena rychlost.

„Zatím jsem nedostal nic zaplaceno a ani mi nikdo neoznámil částku, kterou bych měl obdržet. Takže stále máme motocentrum na stejném místě otevřené. Nic jiného nám nezbývá. Dokud nedostanu peníze, nemám na to, abych si něco koupil a vystěhoval se," řekl dnes ČTK jeden z bývalých majitelů pozemků motocentra Pavel Bratránek.

Současná situace podle Rýdla termíny dostavby neposune. „Postupujeme striktně podle právních kroků. Komplikace tam jsou řadu let, ale věřím, že úsek D3 brzy dostavíme," uvedl Rýdl.

ŘSD loni zažádalo o vyvlastnění pozemků motocentra. Majitelé s tím nesouhlasili, rozhodnutí označovali za nepřiměřené a protiústavní. Ústavní soud ale v listopadu odmítl stížnost Pavla Bratránka a společnosti Taartrade. ŘSD pak požádalo ministerstvo dopravy o obnovu stavebního řízení.

„ŘSD vybralo zhotovitele stavby respektive dostavby D3 v oblasti Motocentra, kterým je společnost Porr za nabídkovou cenu 11,8 milionu korun bez daně. Doba realizace je 40 dní a aktuálně je požádáno o vydání povolení stavby," uvedl dnes na síti X ředitel ŘSD Radek Mátl.

Majitelé pozemků motocentra opakovaně uváděli, že stát jim zmařil investice, vydal nezákonné stavební povolení a odmítá platit škody. ŘSD dříve uvedlo, že navrhlo Bratránkovým odškodnění mezi deseti a 20 miliony Kč. Pavel Bratránek, který motocentrum provozoval od roku 2000, to již dříve označil za lež. Podle ŘSD vznikl problém v roce 1998, kdy stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3. Stanovisko ŘSD potvrdil i Nejvyšší správní soud, jenž spor také řešil.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, D3, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomas Petr

Ať si pan Bratránek vezme zpět ten úplatek co pravděpodobně dal panu úředníkovi za podvod při stavebním řízení a následném st. rozhodnutí, a koupí si za to garáž na ty svoje motorky.. tvl. učebnicový případ z 90´ ale asi jeden z mála co neunikl "systému". A pak Bratránek měl asi víc šetřit a počítat s tím, že na něj jednoho dne dojde.

Pondělí, 8. dubna 2024, 14:46Odpovědět

Mirek Travnicek

at uz konecne stavi

Sobota, 16. března 2024, 18:18Odpovědět

ŘSD chce v nejbližší době zahájit dostavbu úseku dálnice D3 u Tábora  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.