Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeští zemědělci opět protestovali. Traktory blokovaly hraniční přechod

, aktualizováno 20. března 2024, 13:32

Také jihočeští zemědělci se ve středu dopoledne zapojili do protestní akce. Traktory zamířily například před areál Výstaviště České Budějovice či na hraniční přechod Strážný. Akce se koná den před summitem premiérů Evropské unie.

První stroje přijely před výstaviště po půl desáté dopoledne. Celkem jich do Českých Budějovic zamířilo několik desítek. „Dnes jsme se zapojili, protože naše vláda rozhodla tak, jak rozhodla, a my s tím nesouhlasíme. Chceme lepší podmínky pro všechny zemědělce,“ řekl pro Budějckou Drbnu Vojtěch Reitinger ze Zemědělského obchodní družstva Blata-Sedlec.

„Doufáme, že se něco změní, proto to děláme. Kvůli podmínkám, které máme, nemůžeme investovat tak, jak bychom chtěli. Je to taková celková nejistota,“ dodal Reitinger. 

Zemědělská technika vyrazila dnes v několika okresech Jihočeského kraje. Ze tří okresů - Prachaticka, Strakonicka a Písecka - vyrazilo v několika kolonách zhruba 150 vozidel strojů směrem k hraničnímu přechodu Strážný.

Situaci monitoruje policie. „Při dnešní protestní akci zemědělců bude jejich technika blokovat hraniční přechod Strážný v době od 10:00 do 12:00. Průjezd vozidel IZS zajištěn. Možné kolony a dopravu budou usměrňovat policisté,“ informovali policisté na sociální síti X. 

Zemědělskou techniku mohou lidé potkat také na Táborsku a Jindřichohradecku. Podle agrární komory je cílem upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru na evropské i národní úrovni.

Akce se koná den před summitem premiérů Evropské unie. Ve středu budou protestovat zemědělci i v dalších zemích. 

„Naši zemědělci chtějí pracovat, chtějí pečovat o krajinu a chtějí vyrábět kvalitní a bezpečné potraviny. Sami nejlépe vědí, že jsou potřeba na poli a ve stájích. Zároveň ale vědí, že pokud se hlasitě neozvou, bude je Evropská unie i česká vláda nadále přehlížet. Proto jsme společně s dalšími nevládními zemědělskými organizacemi vyzvali všechny zemědělce bez ohledu na velikost podniku nebo výrobní zaměření nebo členství v nějakém profesním uskupení, aby se připojili k masivní evropské akci 20. března. Je to zároveň příležitost upozornit na jejich problémy způsobené zemědělskou politikou Evropské unie i na národní úrovni,“ uvedl v tiskové zprávě prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Kromě českých a polských zemědělců se dnes mají zapojit i farmáři z dalších zemí. „Podle našich informací se kromě českých a polských zemědělců dále připojí 20. března farmáři z Německa, Nizozemska nebo Belgie. Současně požádáme o podporu nevládní organizace z Maďarska, Slovenska, Chorvatska, Rumunska, Litvy, Lotyšska, Slovinska nebo Bulharska, které podepsaly společné prohlášení 22. února,“ dodal předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů František Winter.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky protest, zemědělci, jihočeský kraj, traktor, doprava, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští zemědělci opět protestovali. Traktory blokovali hraniční přechod  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.