Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Důchod na jihu Čech byl loni v průměru o 100 korun nižší, než je průměr v Česku

Průměrný důchod v Jihočeském kraji byl loni v prosinci ve srovnání s celorepublikovým průměrem o 100 korun nižší. V mezikrajském porovnání byl ze 14 krajů šestý nejvyšší, ale na průměrnou pražskou penzi ztrácel 1 586 korun. V prosinci roku 2023 byla průměrná penze na jihu Čech 19 311 korun, to je oproti roku 2022 nárůst o 2 114 korun.

Meziročně důchodců v regionu nepatrně přibylo - o 0,4 procenta. Po třech letech tak skončil pokles, za kterým byla pandemie koronaviru a s ní spojená vyšší úmrtnost hlavně u starších lidí. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Penzi loni pobíralo v kraji 180 000 lidí, z toho přes 150 000 starobní důchod ať už samostatně, nebo v kombinaci s pozůstalostní penzí.

Více lidí odešlo do předčasného důchodu. „V prosinci 2023 pobíralo předčasný starobní důchod 34,1 procenta starobních důchodců. Proti roku 2013 tak vrostl počet osob, které do důchodu odešly předčasně, téměř o polovinu,“ informovala Irena Votrubová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Při srovnání mezi okresy nejvíc lidí loni odešlo do předčasného důchodu na Jindřichohradecku, nejméně na Prachaticku. Celkově nejvíce příjemců všech důchodů žilo na Českobudějovicku, nejméně na Prachaticku.

Mezi důchodci v kraji převažovaly ženy, kterých loni bylo mezi příjemci penzí 58,9 procenta. Ty pobíraly důchod (bez vdovského) o 1 056 korun nižší, než byl průměr v regionu. Mužů mírně přibylo o 679 na 41,1 procenta. Jejich důchod (bez vdoveckého) byl o 1 091 korun vyšší než krajský průměr. Koncem loňského roku bralo na jihu Čech důchod 59 lidí starších 100 let, z nich bylo 48 žen a 11 mužů. Meziročně se jejich počet snížil o deset, vyplývá z informací České správy sociálního zabezpečení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, důchody, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důchod na jihu Čech byl loni v průměru o 100 korun nižší, než je průměr v Česku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.