Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chlum u Třeboně truchlí po požáru kostela. Farnost poděkovala hasičům

Jihočeský městys Chlum u Třeboně má za sebou náročnou noc. Hasiči tam zasahovali u požáru Kostela Nanebevzetí Panny Marie, který vypukl v pondělí před 18. hodinou. Dnes na místě pokračuje vyšetřování. Římskokatolická farnost Chlum u Třeboně nyní čeká na bližší informace, její zástupci poděkovali zasahujícím hasičům i policistům.

K požáru kostela vyjížděli v pondělí jihočeští hasiči do Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku. Během hodiny dokázali oheň dostat pod kontrolu. Poté začalo rozebírání střechy. V průběhu zásahu hasiči odnášeli cennosti do bezpečí. Předběžná škoda...

U požáru zasahovalo celkem devět jednotek, sedm dobrovolných a dvě profesionální. Výše škody byla předběžně odhadnuta na 15 milionů korun, uvedl včera mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý.

Ten dnes informoval o tom, že jsou na místě vyšetřovatelé a zjišťují příčinu požáru. To v úterý po poledni potvrdil pro Budějckou Drbnu také farář Martin Bětuňák za Farnost Chlum u Třeboně.

„Stále je to ve fázi vyšetřování. Na místě jsou vyšetřovatelé z hasičského záchranného sboru a policisté. Byl jsem tam ještě dnes ráno. Rád bych ocenil práci hasičů, kteří postupovali profesionálně a skvěle reagovali. Když hasili, chovali se velmi citlivě a šetrně. Zachránili také některé cenné věci, které už jsou ukryté. Místní hasiči byli na místě jako první a reagovali velmi profesionálně,“ ocenil Martin Bětuňák a poděkoval také policistům.

Na popisování rozsahu škod je podle něj zatím brzo. V současné době do kostela mohou vstoupit pouze vyšetřovatelé. Martinu Bětuňákovi se v úterý těžko hledala slova. „Byla to náročná noc. Všichni ale spolupracovali skvěle,“ dodal.

Na požár včera reagovali nejen místní obyvatelé. „Moc smutné. Já jsem se tam vdávala, křtila obě děti a vyprovodili jsme tam rodiče na poslední cestě,“ napsala do facebookové skupiny městysu Jana Prinzová. Své vzpomínky přidali i další lidé.

Kostel je dominantou městysu a pro obyvatele hodně znamená. „Platí to i pro místní hasiče, kteří včera pomáhali kostel zachránit,“ připomněl Bětuňák.

K požáru se včera vyjádřila také starostka Jitka Bednářová (Občané pro Chlumecko). 

„Vedení městyse Chlum u Třeboně děkuje všem hasičům za dnešní zásah při požáru kostela Nanebevzeti Panny Marie. S jejich pomocí se podařilo uchránit maximum. Děkujeme z celého srdce. Jste prostě skvělí. Naštestí nikdo nebyl zraněný. Materialní škoda je obrovská. Vzhledem k dotazům na sbírku na obnovu kostela chci ujistit zájemce, že určitě vyhlášena bude. Postupovat budeme ve spolupráci s farností,“ vzkázala starostka.

Případnou pomoc budou řešit také radní Jihočeského kraje, řekl Budějcké Drbně náměstek hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je vrcholně barokní poutní kostel, který je významnou dominantou městysu Chlum u Třeboně na Jindřichohradecku. Vznikal v letech 1737 až 1745. Jeho zakladatelem je baron Jan František z Fünfkirchenu. Ten ho nechal postavit jako poděkování za záchranu svého života, když jej zasypalo zdivo na nedalekém statku.

Chlum u Třeboně se nachází poblíž rakouských hranic, žije v něm přibližně 1 900 obyvatel. Přibližně pět kilometrů od městyse leží rakouské město Litschau.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jitka Bednářová

Štítky kostel, chlum u třeboně, hasiči, hzs jk, jihočeský kraj, požár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chlum u Třeboně truchlí po požáru kostela. Farnost poděkovala hasičům  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.