Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Písek dostal více než 50 milionů. Peníze mělo město u Sberbank

Písek obdržel bezmála 51,8 milionu korun. Radnice měla peníze uložené ve Sberbank, jež je od roku 2022 v likvidaci. Celková pohledávka byla téměř 54,5 milionu korun. Město bude usilovat o získání i zbylé částky.

Z celkové částky činil úrok z prodlení 2,5 milionu korun. Tyto peníze byly městu přiznány díky tomu, že si v únoru 2022 požádalo o výplatu svého vkladu. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí radnice Petra Měšťanová

„Loni v listopadu povolil insolvenční soud uspokojit zajištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ, a to ve výši 95 proocent zjištěných pohledávek. Město Písek obdrželo o 275 000 korun více, než evidovalo na svém spořícím účtu k 28. 2. 2022, kdy podalo výpověď ze smlouvy, vyplaceno mu bylo 51,768 milionu korun,“ řekl místostarosta Josef Soumar.

Město bude usilovat o získání i zbylé částky, dodal Soumar. „Vyplacení zbylých pěti procent naší pohledávky vypadá velmi reálně. Termín výplaty druhé části pohledávky, ani její konkrétní výše však není v tuto chvíli známa,“ uvedl vedoucí finančního odboru Ladislav Toman.

Krátce po vypuknutí války na Ukrajině město vypovědělo smlouvu ke spořícímu účtu Sberbank. V tu chvíli činily zůstatky na účtu 51,5 milionu korun. 

Do začátku září minulého roku, kdy Písek od insolvenční správkyně obdržel oznámení o pohledávkách vyplývajících z účetnictví dlužníka, se díky úrokům zvýšila částka na téměž 54,5 milionu.

„Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ na konci srpna roku 2022. Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu,“ dodala Měšťanová. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky písek, peníze, město, sberbank, finance, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek dostal více než 50 milionů. Peníze mělo město u Sberbank  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.