Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Speciální kabel míří z temelínské elektrárny na Ukrajinu. Bude chránit reaktor

Měří 173 metrů a váží 13 tun. Zhruba tři měsíce trvala výroba speciálního kabelu, který dnes opouští areál Jaderné elektrárny Temelín. Jako technická pomoc odtud míří na Ukrajinu, kde vyztuží ochrannou budovu reaktoru Rovenské jaderné elektrárny. Výroba na Ukrajině není možná, protože se továrna nachází ve válkou zasažené oblasti.

Trvá to jen pár minut. Jeřáb během chvíle zvedne 13 tun vážící kabel a o chvíli později ho pokládá na kamion. Ten ještě ve středu odjede na Ukrajinu, kam by měla speciální technická pomoc dorazit zhruba za týden. 

Kabel v Temelíně vyrobili odborníci z ÚJV Řež a společnosti ČEZ. Výrobek je spletený ze 456 ocelových drátků o průměru pět milimetrů. Stávající výrobce se totiž nyní nachází v oblasti, kterou zasáhla válka. 

„Přes společnost ES Group Europe a americké ministerstvo energetiky, které výrobu lana financuje, se zástupci ukrajinské elektrárny obrátili právě na společnost ČEZ. Ta už od konce roku 2022 poskytla pro ukrajinskou energetiku téměř stovku důležitých energetických zařízení,“ popisuje mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták

„Pokud se potkají ukrajinské požadavky s našimi možnostmi, tak velmi rádi pomůžeme. Rovenská elektrárna není ve válečné oblasti. Je ale důležitým zdrojem elektřiny pro severní část země. Její bezpečný provoz je klíčový pro zajištění dodávek elektřiny. A v Temelíně máme předpínací základnu, kde podobné kabely umíme ve spolupráci s ÚJV Řež vyrobit,“ řekl Daniel Beneš, generální ředitel a předseda představenstva ČEZ.

Kabel Ukrajinci nainstalují na jaře během údržby jednoho ze čtyř bloků, které provozuje firma Energoatom. Kabely stahují konstrukci k sobě a v případě havárie pak stlačují materiál k sobě tak, aby nedošlo mimo jiné k uvolnění radioaktivity. 

Výroba trvala tři měsíce, řekl dnes Budějcké Drbně ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml„Kolegové z Ukrajiny se na nás obrátili v průběhu loňského roku. My jsme byli připraveni okamžitě začít s výrobou toho kabelu. Poté došlo k nějakému posunu a poslední tři měsíce na základě dohody na našem zařízení a z našeho materiálu jsme byli schopni vyhovět a kabel vyrobit,“ popsal. 

Obě elektrárny mají podobné reaktory

Temelínská elektrárna mohla vyhovět i díky tomu, že má rovenská elektrárna dva ze čtyř reaktorů stejného typu. Velmi podobné jsou proto i kabely, které vyztužují ochrannou budovu kolem reaktoru. 

„Liší se v detailech jako například počet drátů, tvar, do kterého jsou dráty navíjeny a jiný je také způsob zavádění kabelů do budovy,“ dodal Jan Wandrol, ředitel divize Integrita a technický inženýring ÚJV Řež. 

Kamion se speciální technickou pomocí nyní zamíří na Ukrajinu. Cetra potrvá zhruba týden. 

V roce 2022 ČEZ poslal na Ukrajinu devět kamionů s energetickou pomocí, do země firma poslala vypínače, odpojovače či bleskojistky. V pomoci společnost pokračovala i v roce 2023, kdy do země zasažené válkou zaslala elektromotory, roozvodny či generátorový vypínač a další zařízení ze svých uhelných elektráren. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky jaderná elektárna, temelín, kabel, česko, ukrajina, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální kabel míří z temelínské elektrárny na Ukrajinu. Bude chránit reaktor  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.