Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do roku 1945 tam zněla pouze němčina. Lidé chtějí opravit fasádu kostela v Klení

Kostel v Klení u Benešova nad Černou by se mohl dočkat nové fasády. K tomu je však potřeba 250 tisíc korun, které ve veřejné sbírce shánějí nadšenci. Ti se o památku starají 30 let. Kostel se nachází v místě, kde se do roku 1945 mluvilo pouze německy.

Obnova gotického kostela začala v roce 1994. Dlouhá desetiletí předtím mu veřejnost nevěnovala příliš pozornosit. 

„Aktuálně vybíráme na obnovu severní fasády kostela. Potřebujeme 250 tisíc korun na spoluúčast dotačního titulu. Pokud se povede nasbírat větší finanční prostředky, obnovíme rovnou i západní fasádu,“ uvedla v tiskové zprávě Marie Vašková ze Spolku pro záchranu budovy kostela v Klení.

Kostel sv. Vavřince nyní hostí bohoslužby či jiná setkávání lidí. Místo se nachází na kopci, stranou od hlavních turistických tras. Hned vedle kostela je pak starý hřbitov, který obklopuje kamenná zeď. 

„Bohužel se nedochovalo nic ze zdejšího mobiliáře, o to působivější je ale dnešní interiér: vládne mu čistota, prázdnota, klid. Kostel tak dostává prostor, aby vyprávěl svůj příběh. Ukrývá minulost vsi, ve které se do roku 1945 hovořilo jen německy, kde diktatury 20. století zpřetrhaly kořeny a kde se teprve v posledních letech daří narovnávat dávné křivdy. Kostel je místem usmíření,“ dodává Jan Štifter, spisovatel a místní patriot, který má v regionu rodinné kořeny. 

Nyní mohou zájemci přispět ve veřejné sbírce na opravu fasády. Římskokatolický kostel svatého Vavřince v Klení je nevelkou raně gotickou, barokně přestavěnou sakrální stavbou. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1334. Od roku 1958 je kostel chráněn jako kulturní památka České republiky.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Štifter

Štítky kostel, klení, oprava, fasáda, sbírka, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do roku 1945 tam zněla pouze němčina. Lidé chtějí opravit fasádu kostela v Klení  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.