Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Začala výstavba obchvatu Kaplice. Silnice zklidní dopravu v centru

Slavnostním poklepáním základního kamene dnes začala výstavba druhé etapy obchvatu Kaplice. Investice navazuje na první etapu, která se budovala mezi lety 2013 až 2014. Cílem celého projektu je zklidnit dopravu v centru. Hotovo má být v roce 2026.

Nová silnice bude sedm metrů široká a její navrhovaná rychlost je 70 kilometrů za hodinu. Součástí stavby jsou také dva mosty. Délka úseku je více než jeden a půl kilometru. 

„Každý, kdo tu žije, tak ví, že veškerá doprava směrem na Malonty a Benešov nad Černou jede přes centrum města. Není to úplně ono,“ řekl starosta Kaplice Radek Ježek (Děti Kaplice).

Dodal, že druhá etapa obchvatu začne dávat celému projektu smysl. „Kapličákům se konečně opravdu uleví,“ řekl starosta. 

Hotovo má být v roce 2026

Stavba je pro město klíčová mimo jiné proto, že již existuje první část obchvatu, řekl Budějcké Drbně jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

„Slíbili jsme, že obchvat dokončíme a stavbu dotáhneme. Proto jsme připravili tuhle druhou etapu a dnes zahajujeme výstavbu,“ uvedl hejtman.

Vysvětlil, že se díky silnici odkloní doprava mezi silnicí I/3 a komunikací na Benešov nad Černou.

V současné době totiž vozidla projíždí centrem Kaplice. „Když jedete centrem, projíždíte přes náměstí nebo úzkými uličkami, pohybujete se tam mezi chodci, cyklisty, dětmi a takový objem dopravy do centra opravdu nepatří,“ shrnul hejtman. 

„Jsem rád, že stavba začíná. Měla by stát asi 216 milionů korun a financujeme ji jako Jihočeský kraj. Měla by být dokončena v polovině roku 2026,“ informoval Martin Kuba. Město Kaplice na akci přispěje 6,5 milionu korun. 

Doplnil, že po dokončení dálničního obchvatu se obchvat napojí na mimoúrovňovou křižovatku a bude mít přímé napojení na dálnici. 

Trasa navazuje na již dokončenou I. etapu a vede po východním okraji města, přechází nad silnicí II/158 v ulici Pohorská, projde mezi řekou Malší a firmou GMA Stanztechnik Kaplice a dále povede přes louku až k tréninkovému fotbalovému hřišti. Následně se za řekou a jezem Mlžina napojí na stávající silnici ve směru na Blansko.
Zdroj: Jihočeský kraj

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky kaplice, doprava, jihočeský kraj, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala výstavba obchvatu Kaplice. Silnice zklidní dopravu v centru  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.