Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích mělo loni vyšší návštěvnost i tržby

Jihočeskému divadlu loni stoupla návštěvnost i tržby. Představení přilákala 113 769 lidí proti 99 719 divákům v roce 2022. Průměrná návštěvnost byla 91,66 procenta po předchozích 81 procentech. I z pohledu tržeb byl rok 2023 úspěšný, stouply o sedm milionů korun na 60,3 milionu korun. Divadlo uvedlo 654 představení a 27 zájezdů, loni to bylo celkem 535 akcí. Pro diváky připravilo 15 premiér napříč soubory, to je o sedm méně než v roce 2022. Vyplývá to z rozboru hospodaření.

„Největší zvýšení návštěvnosti zaznamenal soubor baletu, kdy v roce 2022 byla jeho průměrná návštěvnost okolo 38 procent, ale loni 79 procent. Druhý významný skok zaznamenala opera. Předloni to bylo 73 procent a loni 82 procent. Činohra a Malé divadlo bývají standardně v podstatě vyprodány," řekla ředitelka divadla Martina Schlegelová.

Příspěvek na provoz od města České Budějovice byl 153,9 milionu korun. Jihočeský kraj poskytl dotaci dva miliony na představení na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově a 1,5 milionu na projekt Jihočeské divadlo venkovu. Od ministerstva kultury získalo dotaci 21 milionů korun na podporu profesionálních divadel a pak přibližně 200.000 Kč na dva projekty kreativního učení.

Náklady na provoz byly 239,4 milionu korun. Doplňková činnost divadla jako půjčovna kostýmů a reklama přinesla zisk 1,5 milionu korun, který doplnil tržby a pomohl vyrovnat náklady na provoz. Divadlo tak nepotřebovalo žádné dodatečné navyšování příspěvku na provoz od zřizovatele města České Budějovice ani dodatečné dotace od Jihočeského kraje.

Jihočeské divadlo se řídí sezonami, které prolínají vždy dva kalendářní roky. Zimní sezona v Českých Budějovicích trvá od září do dubna a na ni navazuje letní sezona na otáčivém hledišti. Vstupné zdražovalo loni mírně, ale pro zimní sezonu 2023 a 2024 se zvýšilo o 50 až 100 korun. Pro snížení nákladů na energie vyměnili osvětlení ve výrobě a v hlavní budově divadla za světla s nižší spotřebou energie. Jihočeské divadlo zaměstnává 275 lidí. Loni nikoho nepropustilo a ani v letošním roce neplánuje nikoho propustit.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, divadlo, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích mělo loni vyšší návštěvnost i tržby  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.