Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Město hledá novou podobu části bývalých Žižkových kasáren

PR článek

Architektonickým workshopem začala v Českých Budějovicích příprava nové podoby, a hlavně ekonomicky výhodného využití zbývajícího prostoru Žižkových kasáren, kde byla nedávno zahájena stavba justičního areálu. Vedení radnice tu počítá s výstavbou městských bytů. Zapojit chce ale i soukromý sektor.

S nedostatkem bytů se momentálně potýkají všechna krajská i větší okresní města. Areál Žižkových kasáren pro jejich výstavbu nabízí ideální prostor. Výhodou je docházková vzdálenost do centra města i bezprostřední blízkost autobusového i vlakového nádraží. Problém je ale v tom, že města na tak velké stavební akce nestačí, a právě zapojení soukromého sektoru může být efektivním řešením.

„Neustále ve městě chodíme kolem míst, která už k ničemu nejsou, kde jsou staré budovy a pořádně nevíme co s nimi. My chceme hledat model, ptáme se architektů a developerů na to, jak se postavit k takovému místu, jak má město spolupracovat s developery, aby se to místo dalo oživit, aby se zkombinoval komerční prostor s byty. Abychom jako město získali obytné prostory, které nabídneme mladým rodinám, aby přicházeli do Českých Budějovic a my jsme je nemuseli stavět za své. Znamená to nabídnout třeba tu budovu, poskytnout ji téměř zadarmo, když ji developer zbourá a postaví tam něco nového, nechá si část komerčních prostor a my z toho dostaneme ty byty,“ vysvětlil Jihočeský hejtman a městský radní Martin Kuba.

Právě tohle bylo záměrem workshopu, do kterého se zapojila celá řada renomovaných českých i zahraničních architektů. Smyslem bylo najít řešení, které přinese užitek developerům i městu.

„Cílem workshopu je optimální struktura bydlení tady v Českých Budějovicích – jak dál postupovat, jak získat dostupné bydlení pro občany. To je náš hlavní úmysl. Výstupy workshopů, ve kterých chceme pokračovat i v dalších letech, ty základní myšlenky, budeme prezentovat lidem na náměstí v září letošního roku,“ doplnil náměstek primátorky Lubomír Bureš.

Obnovu Žižkových kasáren v minulosti komplikovaly složité vlastnické vztahy. Jednání s Ministerstvem spravedlnosti o jejich narovnání a následném využití lukrativního prostoru v centru města vyvolal začátkem loňského roku hejtman Martin Kuba. Část komplexu totiž patřila městu, část ministerstvu i Celnímu úřadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky České Budějovice, Žižkova kasárna, výstavba, byty, architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město hledá novou podobu části bývalých Žižkových kasáren  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.