Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Tetřevům se na Šumavě daří, díky rozšíření klidových územích jejich populace pomalu rostou

Populace kriticky ohroženého tetřeva hlušce na území národních parků Šumava a Bavorských les roste. Dokazují to výsledky monitoringu z přelomu let 2022 a 2023, podle kterých se populace zvětšila o 250 zvířat. Podle odborníků za to může rozšíření klidového území. Tetřev hlušec má na Šumavě především v oblasti Březníku, Špičníku, Blatného vrchu a v Podroklaní jedinou životaschopnou populaci ve střední části západní Evropy.

„Výsledky vzorků odebraných v zimě 2022/ 2023 byly pro obě správy národních parků pozitivním překvapením. Pokud se budou tetřeví populace takto vyvíjet i nadále, je její dlouhodobé přežití zajištěno,“ pochvaluje si ředitelka Správy NP Bavorský les Ursula Schuster.

Tetřeví populace zůstává v samém jádru národních parků, kde už desítky let probíhají nerušené přírodní procesy a dlouhodobě je přístup do těchto míst omezený na vyznačené turistické trasy.

Podle výsledků monitoringu, který na svých územích prováděly oba národní parky na přelomu let 2022 a 2023, jich tehdy výzkumníci v napočítali 867. Je to o 250 zvířat více než v měření o šest let dříve.

„Jedná se například o oblast zahrnující Modravské slatě, nebo oblast Plesné či Trojmezenského pralesa. Významná populace se stále drží v Královském Hvozdu. Tetřevi se vyskytují také v oblasti Javoru, Smrčiny a existenci tohoto kriticky ohroženého druhu jsme potvrdili i v Boleticích. Z těchto dat vyplývá, že v území s regulací návštěvnosti má nejlepší podmínky k životu, vyskytuje se zde častěji a bez regulace návštěvnosti by hrozilo snížení početnosti,“ upozorňuje ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Turisté chodili i kam neměli. V centrální části NP Šumava platí nově omezení vstupu do jádrového území tetřeví populace

Omezení vstupu pro turisty začalo nově platit v centrální části území Národního parku Šumava. Jedná se o oblast přiléhající k hranici s Národním parkem Bavorský les, kde je jádro výskytu tetřeví populace. Tímto opatřením národní park zceluje plochu,...

Podle správy parku se na nárustu populace zásadně podílí rozšíření území bez lidských zásahů. Například v roce 2017 zůstalo v obou národních parcích bez lesnického managementu 31 000 hektarů, v roce 2023 to bylo už 47 000 hektarů. „Na takto velkém území mění polomy a kůrovec strukturu smrkového lesa a přirozená obnova vytváří rozmanité a členité lesy, které jsou velmi vhodné pro tento druh,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák

Podle něj je také zřejmé, že za nárůstem tetřeví populace na Šumavě a v Bavorském lese stojí omezení vstupu do jádrových území tetřeva hlušce. „Monitoring nám sice potvrzuje, že se tetřev vyskytuje jak v klidových územích, tak i v místech, kde mohou lidé chodit bez omezení. Avšak zásadně se liší početnost tetřevů v jednotlivých lokalitách. Většina výskytu populace je totiž koncentrována v místech, kde je návštěvnost regulována zcela nebo cíleně na značené stezky,“ vysvětluje náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Starý.

Šumavský hraniční přechod Modrý sloup se možná dočká otevření. Projednám to s ministrem, přislíbil prezident

Svůj dvoudenní pobyt v Plzeňském kraji zakončil prezident Petr Pavel návštěvou Domažlicka a Šumavy. Se starosty obcí i s vedením národního parku jednal mimo jiné také o zpřístupnění hraničního přechodu Modrý sloup, který propojuje Březník a vrchol...

„Aktuální čísla početnosti populace potvrzují, že naše pravidla omezení vstupu byla a jsou správná a jsou důležitá. Pokud jsou tetřevi v zimě vyplašeni, může to vést k jejich úhynu vyčerpáním. Vyrušování je problematické také při odchovu mláďat. Pokud vyplašíme tetřeví slepici od kuřat, může to vést k úhynu mláďat,“ varuje Ursula Schuster.

Výsledky aktuálního monitoringu tetřeví populace čekají ještě podrobnější rozbor. A už nyní je jisté, že se stejný, podrobný monitoring tetřeva na území NP Šumava a Bavorského lesa bude opakovat ještě před rokem 2030.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Vogeltanz

Štítky NP Šumava, NP Bavorský les, národní park, Šumava, ochrana přírody, klidová území, tetřev hlušec, monitoring

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tetřevům se na Šumavě daří, díky rozšíření klidových územích jejich populace pomalu rostou  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.