Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Vědci v neděli zahájí týdenní průzkum ryb v lipenské přehradě, zaměří se především na populaci candátů

Vědci z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR zahájí týdenní průzkum ryb v lipenské přehradě. Nádrž budou od neděle sledovat sedm dní. Především se chtějí zaměřit na vývoj populace candáta.

Lipenská přehrada v minulosti patřila mezi oblíbené rybářské revíry právě kvůli lovu candátů. „Pro řadu rybářů je candát nejzajímavějším druhem jezera z hlediska sportovního rybolovu. V posledních dekádách minulého století bylo Lipno velmi bohaté na candáta a na jeho potravní druhy, ale po roce 2000 výrazně zchudlo," uvedl vědecký pracovník Jan Kubečka z Hydrobiologického ústavu Akademie věd. Dodal, že průzkumy přehrady v minulých letech ukázaly zlepšení podmínek pro candáta a jeho rozmnožování. Šlo například o dostatek potraviny pro dravce. Zrychlil se také růst candáta.

Týdennímu průzkumu přehrady se bude věnovat tým složený z 32 odborníků. Postupně zkontrolují celou nádrž od přítoku Vltavy v Nové Peci až po hráz v Lipně nad Vltavou.

Rybáři v přehradě v posledních týdnech zjistili, že více hynou úhoři. Důvodem je parazit hlístice krevnatky úhoří, který ryby nakazí anguilikolózou. Kvůli tomu na v lipenské přehradě uhynuly desítky úhořů. Anguilikolózou se nemohou nakazit lidé. „Primárním cílem našeho průzkumu nejsou úhoři, ale pokud nějaké vylovíme, určitě se jimi budeme zabývat. Součané problematice na Lipně v souvislosti s úhoři se věnují naši parazitologové," uvedla Daniela Procházková z biologického centra Akademie věd ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Hardt, Biologické centrum AV ČR

Štítky ČR, příroda, věda, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci v neděli zahájí týdenní průzkum ryb v lipenské přehradě, zaměří se především na populaci candátů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.