Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

C-Energy Planá vybírá dodavatele pro stavbu spalovny odpadu za 2,1 miliardy

Firma C-Energy Planá, která vyrábí teplo pro obce na Táborsku a elektřinu, bude vybírat hlavního dodavatele výstavby zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO) za 2,1 miliardy korun. Více než polovinu nákladů pokryje dotace z Modernizačního fondu.

Hlavní součástí zařízení je fluidní kotel,který bude moci spalovat až 50.000 tun směsného komunálního odpadu za rok. Společnost má pro projekt kladné stanovisko EIA (vyhodnocení vlivů naživotní prostředí) z letošního února i souhlas jihočeského krajského úřaduz letošního června. Vítěze chce vybrat do konce letošního roku.

„Završili jsme kvalifikační fázi výběrového řízení na generálního dodavatele a očekáváme první nabídky uchazečů, kteří touto první fází prošli. Smlouvu s vítězem bychom rádi uzavřeli již na počátku roku 2025,“ uvedl jednatel C-Energy Ivo Nejdl.

Nový fluidní kotel se stane prvním zařízením pro energetické využití komunálního odpadu v Jihočeském kraji. Zahájení zkušebního provozu předpokládá firma v 1. čtvrtletí roku 2027. Ve stejném termínu začne odebírat směsný komunální odpad od desítek obcí na Táborsku, Votic ze Středočeského kraje a také od Pacova a Pelhřimova z Vysočiny.

Teplo pro centrální zásobování se v Plané nad Lužnicí z větší části vyrábí výhradně spalováním dřevní štěpky. Zdroj v Plané nad Lužnicí využíval k výrobě i plyn, především v moderních kogeneračních jednotkách a v záložním kotli. Kromě toho byly v provozu zdroje v Táboře, kde se od ledna do května využívalo k výrobě elektřiny a tepla hnědé uhlí. Později použili v teplárenském režimu lehký topný olej a zemní plyn. Energetický zdroj v Plané nad Lužnicí byl prvním v zemi, který zcela opustil spalování uhlí. V září 2022 jej kompletně nahradil dřevní biomasou.

Zaváděním nových technologií firma snižuje vypouštění škodlivých emisí. Vůči roku 2012 se snížily o 91 procent pro tuhé znečisťující látky, o 98 procent pro oxid siřičitý, o 72 procent pro emise oxidu dusíku a o 75 procent pro emise oxidu uhličitého. Větší pokles v emisích síry byl dosažen díky přechodu na stoprocentní spalování biomasy.

Firmě C-Energy Planá se loni zvýšily tržby o 48,2 procenta na 2,95 miliardy korun. Zisk po zdanění byl 796,38 milionu, což je meziroční nárůst o 121 procent. Na ekonomickém výsledku společnosti se promítlo snižování cen energetických komodit, zejména plynu na spotovém trhu, vyplývá z výroční zprávy firmy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením C-Energy Planá

Štítky ČR, teplo, ekologie, energie, odpady, firmy, C-energy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

C-Energy Planá vybírá dodavatele pro stavbu spalovny odpadu za 2,1 miliardy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.