Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Žena v Českých Budějovicích se přišla vykoupat do rozvodněné řeky. Lákala mě síla vody, řekla policistům

Českobudějovičtí strážníci byli v pátek 13. září svědky opravdu nevídaného hazardování s životem. V době, kdy již řeka Malše dosahovala prvního povodňového stupně a města po celém kraji se chystala na možný příchod stoleté vody, se jedna z obyvatelek krajského města rozhodla vykoupat pod rozvodněným Velkým jezem.

V pátek 13. září, krátce po páté hodině odpoledne, přijalo operační středisko Městské policie České Budějovice oznámení o ženě, která se chystala ke koupání v řece Malši u Velkého jezu. Na místo proto okamžitě zamířila policejní hlídka.

„Po příjezdu hlídky na místo se již dotyčná koupala v rozvodněné řece. Když ji strážníci důrazně upozornili na zákaz koupání v řece, kde už v té době platil 1. povodňový stupeň, nestačili se divit. Jednatřicetiletá žena se totiž svěřila, že ji lákala síla vody při plavání. Strážníci poté dohlédli na její odchod a vyzvali ji, aby svůj riskantní kousek již neopakovala,“ sdělila mluvčí městské policie Věra Školková.

Kraj se připravuje na stoletou vodu

Jihočeský kraj ve čtvrtek 12. září vyzval k aktivaci všech protipovodňových opatření. Průtoky na většině řek se totiž podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu dramaticky zvýšily.

Podle hydrometeorologů hrozí, že v Českých Budějovicích bude přes víkend protékat zhruba 530 kubíků za sekundu. „K poměrně velké míře nejistoty nás vede fakt, že se ta čísla takto změnila během 12 hodin, takže nevíme, zda za dalších 12 hodin nedostaneme čísla řádově horší,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Kraj proto vyzval všechny obce, aby zahájily aktivaci všech protipovodňových opatření, a města tak velice brzy učinila. Radnice staví ve městech protipovodňové stěny a rozdávají mezi své obyvatele pytle s pískem. Kvůli silnému větru a hrozbě padajících stromů by lidé neměli chodit ani do parků a lesů.

Město zrušilo modré zóny a z D3 se stalo parkoviště

Kvůli vytrvalým dešťům, které způsobují stoupání vodních hladin, požádalo město České Budějovice své občany, aby přeparkovali svá vozidla dál od vodních toků. Za tímto účelem také dočasně přerušilo kontrolu rezidentního parkování, takzvaných modrých zón. Hejtman v souvislosti s tím uzavřel dohodu s Ředitelstvím silnic a dálnic a policií, které umožní lidem odstavit svá auta na rozestavěném úseku dálnice D3.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Městské policie České Budějovice

Štítky povodně, české Budějovice sice, jihočeský kraj, Malše, žena, koupání, městská police, riziko, nebezpečí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena v Českých Budějovicích se přišla vykoupat do rozvodněné řeky. Lákala mě síla vody, řekla policistům  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.