Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Aktuální informace: Nádrž Římov spustila nová protipovodňová opatření a Benešov nad Černou se evakuuje

Krizový štáb Jihočeského kraje na mimořádném tiskovém brífinku oznámil nová opatření, která mají snížit riziko kulminace povodně. Týkají se převážně vodního díla Římov. To se momentálně dostává na hranici svých kapacit a hrozí, že by v nočních hodinách již nemohlo účinně regulovat tok řeky Malše. Přehrada proto nyní zvýší množství odpouštěné vody, aby si vytvořila nové rezervy. Na jihu Čech se evakuují první obce.

„Situace se zatím odvíjí podle naší predikce. Největší srážky jsou v Novohradských horách, což se projevuje zejména na Malši. Nyní její tok reguluje nádrž Římov, do které přitéká zhruba 90 metrů krychlových vody za sekundu, přičemž směrem k Budějovicím nádrž vypouští pouze 40. Pokud bychom v tomto stavu setrvali, přehrada by se v nočních hodinách dostala do bodu, kdy by už nebyla schopna řeku dále korigovat,“ sdělil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Předpověď se naplnila a říční hladiny stoupají

Sobota, 14. září 2024, 08:27

Malše v Plavě u Českých Budějovic.
Malše v Plavě u Českých Budějovic.

Krizový štáb spolu s Povodím Vltavy proto přišel s řešením, které zahrnuje zvýšení odtoku z římovské nádrže, čímž se vytvoří nové rezervy. „Pokud se situace bude nadále vyvíjet podle predikcí, očekáváme, že v noci na neděli bude do Římova přitékat až 230 metrů krychlových za sekundu. Díky nynějšímu zvýšení odtoku na 60 a později až 80 metrů krychlových bychom snad měli docílit toho, že odtok dokážeme snížit zhruba na 150,“ popsal hejtman.

Dále zmínil, že zvýšení odtoku z Římova by nemělo mít na České Budějovice velký dopad, neboť se zároveň navýší i průtok přes Jiráskův jez. „Městem tak sice proteče mnohonásobně větší množství vody, ale vyšší rychlostí,“ vysvětlil.

První fázi, tedy zvýšení průtoku na 60 metrů krychlových za vteřinu, zahájil Římov kolem půl jedenácté. Druhá fáze by měla být spuštěna ve 12:00.

Hejtman také uvedl, že ačkoliv se situace nevyvíjí příznivě a nic nenaznačuje pozitivní scénář, dobrou zprávou je, že Lipno má stále dostatečnou kapacitu pro regulaci Vltavy. „Největším problémem zůstává Černá a Malše. Kvůli stoupající hladině byla již zahájena evakuace v Benešově nad Černou,“ řekl Kuba.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Buchtík

buchtik.eu/NF/audit.htm

Sobota, 14. září 2024, 18:14Odpovědět

Jaroslav Buchtík

Kuba neustále líže mediální smetanu a mluví za Povodí Vltavy. Vydává práci jiných za svoji.

Proto je třeba si připomenout jak Kuba před 4 roky ve volbách uspěl:
* několik let zneužíval svůj nadační fond Jihočeské naděje placený téměř výhradně členy a příznivci ODS k propagaci své osoby. Činnost nadace ve prospěch politické strany (politika) Občanský zákoník to zakazuje !!!
* na webu nadace uváděl několik let, v rozporu s obchodním rejstříkem, jiné osoby v dozorčí radě
* antidatoval platnost změn ve složení orgánů nadace o jeden rok.

Sobota, 14. září 2024, 18:14Odpovědět

Jaroslav Buchtík

Kuba neustále líže mediální smetanu a mluví za Povodí Vltavy. Vydává práci jiných za svoji.

Sobota, 14. září 2024, 18:13Odpovědět

Aktuální informace: Nádrž Římov spustila nová protipovodňová opatření a Benešov nad Černou se evakuuje  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.