Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Stávka zaměstnanců částečně omezí provoz soudů v Českých Budějovicích

Českobudějovický okresní i krajský soud kvůli celostátní stávce justičních zaměstnanců od pondělí do středy částečně omezí provoz. Na krajském soudě nebude fungovat pokladna, informační centrum a oddělení veřejného rejstříku, ale soudní líčení se konat budou. Na okresním soudě zavřou podatelnu, nebudou se zpracovávat ani elektronická podání. Nebude fungovat pokladna a infocentrum a odročili tam i některá soudní řízení.

Čtvrteční schůzka ministrů spravedlnosti Pavla Blažka a financí Zbyňka Stanjury (oba ODS) s justičními odbory stávku vyhlášenou kvůli nízkým platům zaměstnanců soudů neodvrátila. Po skončení protestů odbory zůstanou ve stávkové pohotovosti.

Na českobudějovickém okresním soudě bude stávkovat 82 procent z více než stovky zaměstnanců. Soudci budou dál pracovat. „Stávkuje personál, který zajišťuje chod soudu, jako zapisovatelky, vyšší soudní úředníci, asistenti, pracovníci na podatelně, v infocentru, také informatici, údržbáři a řidiči. Stávka se tak dotkne i trestních řízení, u kterých jsou potřeba právě protokolující úřednice. Civilní řízení může proběhnout i bez přítomnosti zapisovatelky, protože si to soudce zaprotokoluje sám, a zapisovatelka to přepíše, až se vrátí do práce," uvedla mluvčí okresního soudu Markéta Bartizalová.

Na Krajském soudě v Českých Budějovicích pracuje 149 zaměstnanců a stávkovat z toho bude 77 lidí. Čísla zahrnují i pobočku v Táboře. „Stávka soudní řízení neomezí, celé trestní oddělení ve stávce není. Lidé v úředních hodinách budou moct si podávat na podatelně písemná podání," řekla mluvčí krajského soudu Ivana Vobejdová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, právo, odbory, stávka, justice, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stávka zaměstnanců částečně omezí provoz soudů v Českých Budějovicích  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.