Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Masné krámy čeká rekonstrukce, modernizací projde technické zázemí i interiér

Populární českobudějovickou restauraci a pivnici Masné krámy čeká rekonstrukce. Vylepšením má projít zejména technické zázemí podniku, aby si zákazníci mohli vychutnat pivo v té nejlepší kvalitě. Drobným úpravám se ale, dle zástupců Budějovického Budvaru, který restauraci provozuje, nevyhne ani samotný interiér.

„Vzhledem k tomu, že poslední úpravy se v Masných krámech dělaly již před mnoha lety, myslíme si, že nastal okamžik, kdy by si restaurace zasloužila malý refresh. Především se bude jednat o vylepšení stávajících technologií ve výčepu, skladování piva a zázemí restaurace. Péče a kvalita piva je jednou z našich nejdůležitějších priorit. Chceme tedy používat tu nejmodernější technologii, která je na trhu k dispozici,“ popsal záměr pivovaru jeho specialista komunikace František Linduška.

Přestože bude rekonstrukce primárně zaměřená na výčepní a skladovací technologie, připustil Linduška, že lehká modernizace se po letech dočká i interiér restaurace. „Pravděpodobně dojde i k drobným úpravám v interiéru, o nic zásadního ale nepůjde,“ uvedl.

Vše je zatím v úplném začátku a pivovar nyní na výsledné podobě projektu pracuje s odborníky a architekty, bližší informace proto nyní nechce zveřejnit. „Až budeme mít vše připraveno, rádi budeme naše představy sdílet s veřejností,“ ujistil Linduška.

Masné krámy oslavily 70 let

První říjnový týden si Masné krámy připomněly přesně 70 let od svého založení. V rámci oslav přichystaly pro své návštěvníky například hrané scénky z historie Masných krámů, masný trh s lahůdkami od lokálních řezníků nebo slavnostní várku piva, na které se v Budějovickém Budvaru podíleli sami štamgasti.

Historie Masných krámů v Českých Budějovicích

První písemná zmínka o Masných krámech pochází z roku 1336, kdy se jednalo o dřevěné stavení s řeznickými krámky na náměstí Přemysla Otakara II. Z hygienických důvodů nařídil Karel IV. v roce 1364 jejich zbourání a nová dřevěná stavba byla umístěna v Krajinské ulici, kde tehdy žilo mnoho řeznických mistrů. Současná zděná budova s bazilikovým půdorysem byla postavena ve druhé polovině 16. století. Západní renesanční průčelí s cimbuřím a štítem zdobeným "vlaštovčími ocasy" se dochovalo dodnes, zatímco východní průčelí bylo přestavěno v 19. století.

Po otevření nových městských jatek v roce 1899 Masné krámy postupně změnily svou funkci, byly využívány pro drobné obchody a začaly chátrat. Po roce 1945 se dokonce uvažovalo o jejich demolici. Nakonec byly v roce 1953 přestavěny na restauraci podle projektu J. Fidry a slavnostně otevřeny 1. října 1954.

Poslední rekonstrukce před 17 lety

K poslední rozsáhlé rekonstrukci objektu Masných krámů došlo v září roku 2007, od té doby tak uplynulo celých 17 let. Práce tehdy vyšly na 15 milionů bez DPH a projektanti si tehdy dali záležet, aby co nejméně zasáhli do historického exteriéru stavby. Interiér se však tehdy proměnil znatelně.

„Například kuchyně bude postavena na úkor čtyř kójí historického objektu. Štamgasti ale svoji restauraci poznají, protože ty typické kóje zůstávají zachované, stejně jako historický prostor. Interiér však půjde s dobou a bude modernější,“ popsal tehdy Pavel Veselý z ateliéru EIS, který měl na starosti architektonickou část řešení Masných krámů.


Fotografie z rozsáhlé rekonstrukce v roce 2007. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Budějovického Budvaru

Štítky masné krámy, české budějovice, pivo, budějovický budvar, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masné krámy čeká rekonstrukce, modernizací projde technické zázemí i interiér  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.