Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Technikům v Jaderné elektrárně Temelín pomáhají při práci brýle s rozšířenou realitou

Rychlá komunikace bez výpadků, vyšší bezpečnost nebo servisní prohlídky za asistence brýlí s rozšířenou realitou. Takové jsou benefity nové privátní 5G sítě, kterou nedávno ČEZ ve spolupráci se společností Vodafone v Jaderné elektrárně Temelín zprovoznil. Od novinky si slibují především zefektivnění práce a posílení bezpečnosti v elektrárně.

Náplň práce servisních techniků v Jaderné elektrárně Temelín (JET) není nic snadného. Technici procházejí rozsáhlý areál a kontrolují funkčnost mohutných strojů. Při svých pochůzkách si všímají především zvýšené teploty strojů, jejich hlučnosti nebo úniku kapalin, tedy všeho, co nemohou vidět operátoři sedící ve velínu, kteří funkčnost zařízení kontrolují pomocí údajů z četných čidel.

Zjistí-li servisní technik na přístroji závadu, musí nahlédnout do schémat a projektů, případně možnou opravu konzultovat s operátory. Dříve si museli vystačit pouze s vysílačkou a papírovými protokoly, které postupem času nahradily tablety. Již v příštím roce by ale technikům při práci mohly asistovat moderní brýle s rozšířenou realitou, které jim umožní zobrazení potřebných materiálů i komunikaci s velínem v reálném čase. Brýle navíc dokážou promítat vše, co technici vidí, na obrazovky operátorů, a zaměstnanci tak nemusí nic složitě popisovat.

Rychlejší a bezpečnější práce 

„Vidím to jako výrazný posun vpřed. Zvýší to efektivitu naší práce i její bezpečnost, protože nám to uvolní ruce, nemusíme nosit počítač a vše si otevřít přímo před sebou v reálném čase. Vše, co dělám, navíc vidí operátor, nic už mu tak nemusím popisovat a on mi může poradit na základě toho, co vidí,“ popsal své zkušenosti servisní technik JET Josef Pros, který si již jako jeden z mála mohl nové brýle s rozšířenou realitou při zkušebním provozu vyzkoušet.

Brýle s rozšířenou realitou jsou technologické zařízení, které kombinuje reálný svět s digitálními informacemi. Na rozdíl od virtuální reality, která vytváří kompletně simulované prostředí, rozšířená realita přidává digitální prvky do skutečného světa, který uživatel vidí kolem sebe. V Jaderné elektrárně Temelín brýle s rozšířenou realitou pracovníkům zobrazují návody na údržbu, nebo technická data přímo při práci s konkrétním zařízením, což usnadní a urychlí jejich činnost a zlepší komunikaci.

Testování brýlí předcházel několikaletý projekt digitalizace, kdy elektrárna klíčové dokumenty i činnosti převáděla do elektronické formy. Údaje, jako například schémata, pracovní pokyny nebo protokoly, se tak budou moci pracovníkům zobrazovat přímo v brýlích. Od novinky si vedení ČEZ slibuje především zefektivnění práce a posílení bezpečnosti elektrárny.

Prní jaderná elektrárna v Evropě

Nasazení brýlí s rozšířenou realitou energetikům umožnila mimo jiné privátní 5G síť, kterou nedávno ČEZ ve spolupráci se společností Vodafone v Temelíně zprovoznil. Jihočeská elektrárna se tak stala první jadernou elektrárnou v Evropě s vlastní uzavřenou 5G sítí. Aktuálně je signálem 5G pokrytý téměř celý areál elektrárny, včetně části ochranné budovy kolem reaktoru. Dalších šestnáct objektů budou energetici ve spolupráci s firmou Vodafone testovat. Od výsledku se pak bude odvíjet definitivní řešení.

„Privátní 5G síť je nejbezpečnější, nejrychlejší a nejefektivnější mobilní datová síť schopná splnit nejpřísnější průmyslové standardy. Může mít až stokrát vyšší kapacitu než 4G síť. Díky tomu lze do sítě připojit více zařízení a zajistit například videohovory a další náročné datové toky. Z hlediska možných typů privátních sítí jde o nejvyšší stupeň, který vedle nejvyšší úrovně zabezpečení přináší i vysokou flexibilitu konfigurace a úprav podle požadavků zákazníka,“ popsala výhody mobilní sítě Veronika Brázdilová, viceprezidentka pro firemní zákazníky společnosti Vodafone Czech Republic.

Jaderná elektrárna Temelín modernizuje bezpečnostní systém, práce dokončí příští rok

Výměna vnitřních prvků řídicích skříní a instalace zcela nového softwaru. Tak v Jaderné elektrárně Temelín (JET) modernizují řídicí systém buzení dieselgenerátorů. Ty se výrazně podílejí na bezpečnosti jaderné elektrárny a jejich modernizace pomůže...

V současné chvíli má elektrárna k dispozici pouze dva kusy odlišných typů brýlí a testuje jejich funkčnost. Pokud se využití rozšířené reality osvědčí, ČEZ brýle dokoupí a jejich užití začlení do běžného provozu. Na praktickém využití rozšířené reality spolupracuje s elektrárnou i Vysoké učení technické v Brně, které přizpůsobilo brýle pro využití v elektrárně a sladilo jejich fungování s privátní mobilní sítí.

„Testujeme několik typů brýlí, které by nám mohly výrazně zjednodušit práci. Pokud se osvědčí, mohli bychom tuto technologickou novinku od příštího roku postupně reálně nasazovat,“ uvádí Miroslav Choura, exekutivní manažer ICT v divizi jaderná energetika ČEZ.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením JET

Štítky Temelín, jaderná elektrárna, energetika, modernizace, brýle, 5G, rozšířená realita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technikům v Jaderné elektrárně Temelín pomáhají při práci brýle s rozšířenou realitou  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.