Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Budějčáci budou díky myčce kouře dýchat čistější vzduch

Jedna z nejvýznamnějších ekologických investic na jihu Čech za několik posledních desetiletí probíhá v Teplárně České Budějovice. Stavba vedoucí k odsíření spalin vyjde na 428 milionů korun a musí skončit příští rok, aby firma získala třicetiprocentní dotaci ze Státního fondu životního prostředí.

Několikaměsíční modernizaci odstartovali v srpnu dělníci se sbíječkami v rukách, když kompletně vybourali vnitřní ochranné pouzdro z tepelné izolace 120 metrů vysokého teplárenského komínu. Do něj od minulého týdne začal jeřáb spouštět sedm metrů dlouhé nerezové vložky. Větrné počasí posledních dnů práci ztěžuje, hotovo však musí být do konce září, kdy začne hlavní topná sezona a záložní komín již nebude možné dále provizorně využívat.

„K vybudování zařízení na odsíření spalin uhelných kotlů K11 a K12 technologií mokré vápencové vypírky a zařízení na snížení emisí dusíku u kotle K11 jsme museli přistoupit na základě nové evropské legislativy, která radikální ekologická opatření po českých teplárnách vyžaduje. Metoda, kterou budeme po dokončení stavby využívat, plní ty nejpřísnější limity. Jde o součást naší dlouhodobé péče o ekologii a životní prostředí. Tato investice přitom bude mít zásadní vliv na čistotu ovzduší ve městě a okolí,“ uvedl předseda představenstva budějcké teplárny Miroslav Houfek.

Současně s vyvložkováním komína začala v areálu teplárny montáž ocelových konstrukcí podpěr nových kouřovodů, byla nainstalována zásobní nádrž na močovinu a také došlo k vyvrtání pilot do hloubky kolem sedmnácti metrů včetně vybetonování základové desky pro kruhový absorber.

„Jedná se o velkou nádobu, která je 35 metrů vysoká, má osm metrů v průměru a váží 160 tun. Zjednodušeně řečeno jde o velikou myčku s několika patry, kde budou všechny vyprodukované spaliny vysprchovány pomocí vápencové suspenze a zbaveny tak oxidu síry na požadovanou úroveň. Až potom půjdou do komína,“ vysvětlil Pavel Slezák, vedoucí oddělení procesního inženýrství akciové společnosti Tenza, generálního dodavatele stavby.

Brněnská firma, pro kterou v budějcké teplárně pracuje několik subdodavatelů s celkem asi padesáti dělníky, zakázku získala až poté, co z veřejné soutěže nečekaně odstoupil její vítěz - Sdružení pro odsíření spalin, jehož členy byly Škoda Praha a Škoda Praha Invest. Řada tedy přišla na druhého v pořadí. Kvůli tomu došlo k časovému skluzu, smlouva mezi investorem a dodavatelem byla podepsána až 6. února letošního roku.

Po dokončení stavby v závěru příštího roku (zkušební provoz by měl začít v červenci 2015) se díky modernizaci za téměř půl miliardy korun výrazně sníží emise oxidů síry SO2 o 80 procent a oxidů dusíku NOx o 60 procent. Přestože v současné době teplárna spaluje nízkosirnaté hnědé uhlí, ročně 300 tisíc tun, kterého je nedostatek a jeho kvalita se zhoršuje, už nyní má problémy dodržet stanovené limity.

„Stavební práce probíhají podle harmonogramu a nijak nenarušují dodávky tepla a teplé užitkové vody,“ ujistil Budějčáky Miroslav Houfek s tím, že vložkování komína můžou lidé vidět více zblízka už tuto sobotu od 9 do 17 hodin, kdy bude v Teplárně České Budějovice probíhat Den otevřených dveří.

Štítky Teplárna České Budějovice, odsíření spalin, nerezová vložka, absorber, ekologie, komín, České Budějovice, Státní fond životního prostředí, Česko, Pavel Slezák, ČEZ, ŠKODA PRAHA Invest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčáci budou díky myčce kouře dýchat čistější vzduch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.