Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Kraj, Budějce a Roudné investovaly do stavby nové okružní křižovatky 16,5 milionu korun

Bezpečnější pro řidiče i chodce je nová okružní křižovatka na jižním okraji města České Budějovice na rozhraní místní části Nové Roudné a katastru obce Roudné. Konkrétně mezi silnicí Plavská a ulicí Na Děkanských polích. Stavba si vyžádala náklady 16,519 milionu korun, z čehož Jihočeský kraj uhradil 10,254 milionu, České Budějovice 6,218 milionu a Roudné 0,047 milionu. Do zkušebního provozu byla uvedena 7. prosince.

„Nově zbudovaná okružní křižovatka nahradila původní křižovatku, která byla velmi rozlehlá a nepřehledná, neřešila bezpečný pohyb chodců a nevhodně umístěné byly i zastávky MHD. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu navíc představovala původní křižovatka velmi vysoké riziko vzniku dopravních nehod. Díky nové křižovatce se podařilo výrazně zpomalit průjezd vozidel a tím pádem i snížit uvedená rizika,“ vysvětlil krajský radní pro dopravu Antonín Krák.

Vzniklo tu nové veřejné osvětlení i zastávky MHD

V rámci výstavby okružní křižovatky byla vybudována nová vozovka včetně jejího odvodnění. „Rovněž byly provedeny přeložky a rekonstrukce všech inženýrských sítí, bylo zřízeno nové veřejné osvětlení včetně nasvícení nových přechodů na všech ramenech křižovatky a vybudovány nové chodníky pro pěší. V obou směrech vznikly i nové zastávky MHD,“ doplnil Krák.

Práce na stavbě křižovatky byly zahájeny 7. července letošního roku, tudíž trvaly pět měsíců.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Roudné, České Budějovice, kruhový objezd, Jihočeský kraj, městská hromadná doprava, Antonín Krák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj, Budějce a Roudné investovaly do stavby nové okružní křižovatky 16,5 milionu korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.