Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Letos vznikne na jihu Čech jediná cyklostezka, chybí granty

Pouze jedna, několik set metrů dlouhá cyklostezka vznikne letos na jihu Čech. Bude nedaleko Hluboké nad Vltavou. Skončil operační program pro zisk grantů na výstavbu cyklostezek, do dalšího se zájemci hlásí nyní. Oficiální zahájení cyklosezony bude 21. května v Evženově údolí nedaleko Novosedel nad Nežárkou.

„Důvod letošní stagnace je jednoduchý. Skončil operační program, ze kterého šlo čerpat grantovou podporu z evropských fondů na stavbu cyklostezek. Momentálně byla vypsána nová výzva, zájemci se mohou hlásit do konce dubna. V příštím roce tak čekáme smršť tras nových cyklostezek,“ uvedl ředitel Nadace Jihočeské cyklostezky Jan Vlášek. V Hluboké se do cyklostezek investuje nejvíce peněz v kraji v přepočtu na jednoho obyvatele. „Letos se jedná o úsek za sportovním areálem, přes přístav až k silničnímu mostu mezi Hlubokou a Zámostím. Tato stezka odvede cyklisty a pěší z místní komunikace,“ řekl Vlášek.

V příštích letech by se podle Vláška situace týkající se výstavby nových cyklostezek mohla zlepšit. V projektové přípravě je několik projektů, například cyklostezka podél Vltavy od Loučovic až po Zlatou Korunu. Podle Vláška by se měla začít stavět cyklolávka v českobudějovické čtvrti Rožnov. Bude v místě, kde končí cyklostezka u Meteoru. Cyklostezka by se měla v příštím roce stavět i na druhé straně řeky směrem do Plané a kolem Vltavy pod silničním mostem na Krumlov do Boršova nad Vltavou. Dobře se podle Vláška vyvíjí i záměr stavby cyklostezky z Českých Budějovic kolem Malše směrem na Roudné, Plav, Doudleby a Český Velešín. Nová cyklostezka povede i z Českých Budějovic na Branišov a Dubné až do Holašovic.

Místo zahájení letošní cyklosezeny se nachází zhruba uprostřed území mezi městy Jindřichův Hradec, Veselí nad Lužnicí a Třeboň. „Do Evženova údolí vyrazí skupiny cyklistů ze všech tří měst, kde se setkají. Od 12:00 do 13:00 zde bude připravený bohatý kulturní program pro děti i dospělé,“ doplnil Vlášek. Své vlastní akce, kterými začne cyklistická sezona, připravují i jednotlivá města. Například 24. dubna zahájí sezonu na strakonickém hradě, kde bude připraven doprovodný program.

Na jihu Čech je podle Vláška 76 kilometrů cyklostezek vyjma intravilánů měst a téměř 5000 kilometrů značených cyklotras. Každý kilometr vyjde investora v průměru na tři až čtyři miliony korun. Nejdelší cyklostezka je na trase České Budějovice-Hluboká-Týn nad Vltavou. Měří 35 kilometrů a spolu s Jezerní cyklostezkou u Lipna je nejvyhledávanější v kraji.

Foto Matěj Večeřa | Zdroj ČTK

Štítky cyklostezka, Česko, Novosedly nad Nežárkou, Vltava, České Budějovice, Hluboké, Zámostí, grant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos vznikne na jihu Čech jediná cyklostezka, chybí granty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.