Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Správa železniční dopravní cesty ukončila modernizaci trati z Horusic do Veselí za 1,7 milardy korun

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ve středu ukončila rekonstrukci tratě z Horusic do Veselí nad Lužnicí. V pětikilometrovém úseku se stala trať dvoukolejnou, tím se zvýšila přepravní kapacita a současně se zvýšila traťová rychlost. Náklady byly více než 1,6 miliardy korun bez daně. Trať je součástí IV. rychlostního koridoru, který spojuje jižní Čechy s Prahou.

„Nejviditelnějším prvkem modernizace bylo zdvoukolejnění dalšího úseku dosud částečně jednokolejné tratě z Prahy do Českých Budějovic. Díky přeložkám se podstatně zkrátil celý úsek a mohla se zvýšit rychlost projíždějících souprav až na 160 kilometrů v hodině,“ uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Stavbaři také opravili železniční zastávku ve Veselí nad Lužnicí a celkově zrekonstruovali tamní stanici, která je důležitým přestupním uzlem. „Pohodlný nástup do vlaku nyní umožňují cestujícím nově vybudovaná ostrovní nástupiště. Jsou propojena podchodem, který ústí až do přednádražního prostoru,“ uvedl mluvčí SŽDC Pavel Tesař. Bezbariérový přístup lidem s omezenou schopností pohybu zajišťují výtahy.

Celkové náklady stavby trati mezi Ševětínem a Veselím nad Lužnicí v úseku mezi Horusicemi a Veselím nad Lužnicí činily 1,608 miliardy korun bez DPH. Projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Operačního programu Doprava. Plánovaná výše příspěvku z Fondu soudržnosti představuje až 1,1 miliardy korun. Národní financování zajistil Státní fond dopravní infrastruktury. Zhotovitelem prací byla EUROVIA CS.

SŽDC letos v opravách IV. rychlostního koridoru pokračuje. Plánuje rekonstrukci koridorové trati ze Sudoměřic u Tábora do Votic ve středních Čechách. Podle odhadů bude stát téměř 5,4 miliardy korun. Stavba má začít v srpnu a její ukončení je naplánováno na rok 2020.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Správa železniční dopravní cesty, Veselí nad Lužnicí, Horusice, Praha, Jihočeský kraj, Pavel Surý, Evropská unie, Pavel Tesař, České Budějovice, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železniční dopravní cesty ukončila modernizaci trati z Horusic do Veselí za 1,7 milardy korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.