Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Budoucí parkovací dům u Sportovní haly vytvoří „přírodní“ dojem

Předpokládaný záchytný parkovací dům u Sportovní haly vyroste do roku 2021. Vítězný návrh předložil Atelier 8000, jehož nabídka podle bodování odborné komise jasně zvítězila. Železobetonová „loď“ do místa skvěle zapadne, nosná konstrukce totiž bude pokryta sítí prorůstající zelení. Dům pojme 466 aut.

Atelier 8000 teď musí vypracovat studii a bude následně dělat i autorský dozor pro projektování územního a stavebního řízení. Čtrnáct metrů vysoká budova by se svými náklady měla dostat pod 70 milionů korun a krýt ji pravděpodobně budou fondy Evropské unie.

„Abychom mohli požádat o fondy z Evropské unie, musíme mít stavební povolení. To je reálné někdy během příštího roku. V roce 2018 bychom se mohli ucházet o finance z Evropské unie, a pak je to otázka výběru zhotovitele a realizace,“ představuje časový plán náměstek primátora František Konečný s tím, že nejpozději v roce 2021 by parkovací dům mohl být dokončen.

Bude sloužit jako záchytné parkoviště pro lidi, které město „nechce“ s automobily v centru. Tomu bude odpovídat i cena parkovného. „Když bude dům financován z Evropské unie, nelze na něm vydělávat. Pouze pokrýt náklady,“ přidává Konečný.

Parkovací dům u Sportovní haly pojme ve čtyřech patrech a na střeše 466 vozů, dále jízdní kola i zájezdové autobusy. Stát bude na místě současného parkoviště. „Varianta má tu výhodu, že by šlo do budoucna přistavět ještě jednu loď. Tím by se zvýšila kapacita,“ doplňuje náměstek. Stavební řešení je systematicky zešikmené a patra jsou o půl patra posunutá proti sobě tak, aby se jezdilo pohodlněji.

Rada města nemá strach, že by parkoviště nebylo využívané, podobně jako tomu je v případě domu u zimního stadionu. Jeho prozatímní „neúspěch“ si náměstek primátora František Konečný vysvětluje obavami z vjezdu do objektu a také leností řidičů, kteří nejsou ochotni zaplatit méně a dojít pár set metrů na náměstí Přemysla Otakara II.

Štítky sportovní hala, Evropská unie, dům, František Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucí parkovací dům u Sportovní haly vytvoří „přírodní“ dojem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.