Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dálniční obchvat Budějc se přiblížil, Evropská unie mu schválila výjimku

Obyvatelé Českých Budějovic mohou být po dnešku o něco spokojenější. Evropská unie totiž schválila výjimku pro dálniční obchvat města a ten tak nemusí získat nový posudek vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Dálnice D3 se tak zase trochu přiblížila krajské metropoli.

„Pro vlastní projekt to znamená, že již nebudeme čekat zhruba dvanáct až patnáct měsíců na novou EIA, ale lze pokračovat v projektech, které jsou nachystány. Jak změna územního rozhodnutí, tak stavební povolení jsou připravena, čekalo se pouze na vyjádření ministerstva životního prostředí. Díky této výjimce povolení přijde a můžeme pokročit do další fáze projednávání,“ uvedl náměstek primátora Budějc pro dopravu František Konečný.

Oba úseky obchvatu, tedy Úsilné - Hodějovice a Hodějovice - Třebonín, mají posudek EIA z roku 1992. Teď je na stole především majetkoprávní příprava stavby. Na konci dubna bylo na prvním zmíněném úseku vykoupeno osmdesát procent pozemků, na druhém pouhých dvacet procent. Momentálně by měla být čísla o něco vyšší. Pokud půjde vše podle plánu, mohou se naplnit optimistická slova ministra dopravy Dana Ťoka, který věřil v zahájení výstavby obchvatu v roce 2018.

Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, Evropská unie, EIA, Dálnice D3, Ministerstvo životního prostředí České republiky, František Konečný, Hodějovice, Dan Ťok, Úsilné, Třebonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálniční obchvat Budějc se přiblížil, Evropská unie mu schválila výjimku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.